Friday, November 15, 2013

Harga sebuah Kesihatan.

Daripada Abdullah ibn Abbas r.a. Nabi s.a.w. bersabda: “Dua nikmat yang sering dilupakan oleh manusia; nikmat kesihatan dan masa lapang.” (HR Bukhari)




Minggu terakhir persekolahan,
sakit mula menyerang.
Penyakit tu nama dia,

SINUSITIS.
wow,
haha.
baru jumpa tadi.

sakit ni sakit kepala sampai kat belakang mata.
disertai dengan demam ringan.

punca utama ialah selesema.

Dulu,
aku pernah juga.

Demam seminggu. 
Sakit sangat.
Tapi belum lawan sakit matilah kan.


Dulu-dulu,
kalau kawan aku demam,
aku pun nak sekali.
Gila kan?

Tapi sekarang, aku jadi serik. err.
Bukan, kiranya.

Nak cerita, 

kesihatan merupakan nikmat terbesar pemberian Allah s.w.t

Tanpa kesihatan, kita susah nak beribadah.
Ibadah dalam keadaan sakit.
Siapa selesa.
Sakit pening. Setiap masa.


Jangan buat kerja gila.
Dah sihat minta sakit.
Waktu sakit, kita kena makan ubat.
Nak ke?
Ubat yang pahit tuuu. Weekkk :p

Hikmah sakit Allah bagi ni,
adalah untuk mengurangkan dosa kita juga.

Kita ni manusia selalu tak bersyukur.
Allah juga dah cakap dalam Al-Quran.



" Amat sedikitlah kamu bersyukur.. "



Ya, kita memang sangat sedikit bersyukur,
Semua yang orang ada, kita nak.
Kalau boleh biar kita sorang je ada, orang lain takde.
Baru boleh bangga.

That's human.
Manusia.

Sepanjang aku F4 ni,
Allah ajar aku,
HARGA SEBUAH KESIHATAN.

sangat bernilai.

Kat sekolah ada hadis tu kat laluan ke surau,
setiap kali jalan pergi surau aku baca,

Dulu,
aku baca, 
tapi aku pelik.
Kenapa besar?

Orang selalu juga bagi tazkirah pasal hadis ni.
Tapi takde sape yang boleh terang kat aku dengan detail.
Akhirnya,
Allah tunjuk segalanya.
Kenapa, kenapa, kenapa,

KESIHATAN tu merupakan nikmat yang terbesar.
dan memang sering dilupakan manusia.

HARGA SEBUAH MASA LAPANG 
mungkin bakal menyusul tahun hadapan.

Memandangkan tahun depan merupakan tahun cabaran dan paling sibuk.


At last,
gunakan nikmat KESIHATAN dengan sebaiknya.
Jangan minta penyakit.
Beribadahlah dengan sempurna.


Berapa ramai orang yang sakit di luar sana,

berharap untuk sembuh.

Harapan mereka, 

adalah untuk melakukan ibadah dengan lebih sempurna.


Ya Allah, jadikan KAMI orang-orang yang bersyukur.

Allahu~



Sunday, November 3, 2013

MAGMA '13~

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Segala Puji Bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

huhu~
lebih kurang 2 minggu lagi

HOLIDAYYY

serius, tak sabar sangat.
bosan yang teramat tersungguh duduk di sekolah.

lebih specific,
ASRAMA.

brrr..

31 Oktober yang lalu,
tarikh keramat :)

Batch Quratun Nada' [ QN ]
SMKA Sheikh Haji Mohd Said

dikehendaki meng handle
satu majlis,
annual dinner pelajar asrama.

macam macam kutt ujian kitorang dapat.
last minute ujian,

Dewan yang kami kena hias tu dapat pada jam 5.00 petang 31 Oktober.
tak ke gila?

fuhh. tapi memang terbaik sangat.
dewan yang dihias dalam masa 2 jam tu je, lebih kuranglah,

bertukar menjadi sebuah dewan yang sangat LAWA.
ada orang kata macam
Wedding Ceremony.

Tema kami

GARDEN

tapi aku tengok pun memang LAWA.
serius.


our stage.







view dari depan dewan.





view dari penjuru dewan.







benda alah ni terletak di sebelah kiri pintu masuk utama dewan.

yang ni letaknya di sebelah kanan pintu masuk utama dewan.



Kad pengacara majlis.


ketibaan tetamu VIP.



so, this is QN. My beloved batch. Malam ni, tak tipu aku cakap,

Semua perempuan cantik.
Semua lelaki handsome.

Cantik dan bergaya.
Acewaahhh~

Baju perempuan tu dah lama beli.
Tapi majoriti jahit last minute.
Macam2 jadi eh.
Terkecik terbesar.
Tak jadi pun ada.
Kuang3~

Apepun, malam ni syok sangat.
Tak puas malam tu, sebab rasa sekejap sangat.
Hiasan yang beria buat tu dibuang begitu sahaja.
Ohh, sedih~ :'(

Hiasan2 tu, dilekat hanya beberapa jam.

What's next?
Next year,
in shaa Allah,

MAHAGURU '14
Malam Graduasi KAMI 2014.


Apapun,
TERIMA KASIH QN 
TAHNIAH QN

2 jam je dewan tu cantik sangat.
Walaupun aturcara majlis nampak kelam kelibut.
tapi,

GEMPAK.
gempak dari magma yang pernah aku datang tahun tahun sebelum ni.
bukan sebab 

MAGMA ni batch aku yang handle or so whatever.
tapi,
memang MAGMA 2013 sangat gempakk.

teeheee~
Wasalam.













Monday, October 14, 2013

Yang pertama dan bukan yang kedua atau seterusnya.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Segala Puji Bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Sedikit sahaja.

Orang sekarang,
sibuk kejar dunia.

Pangkat
Harta
Darjat
Kekayaan
dan sebagainya.

Tapi, kita lupa.
Yang memberi kita semua itu,

Allah s.w.t

Dunia kita kejar,
Akhirat kita lupa.

Allah redha kah?
Fikirkan~

"Well, pangkat dan darjat adalah duniawi semata-mata.
Buat apa kejar benda benda tu, tapi AKHIRAT kita lupa.
Tarbiyah itu yang pertama. Kecemerlangan bukanlah yang kedua.
Fikirkan~"




Jangan hanya kerana NAMA yang tak seberapa tu,
kita lupa Allah.
Kita lupa Al-Khaliq.

Dialah segalanya.

Saturday, July 27, 2013

Kesatuan.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Segala Puji Bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Kesatuan. 
Post ni bukan berkaitan Matematik F4, aku cakap awal awal.

Tapi Kesatuan. berkaitan hati hati kita.

Dalam menyebarkan dakwah,
asasnya ialah kesatuan.

Dan where to start Kesatuan. ni?
Mulanya dari AKAR.

Ibaratnya, saraf tunjang kita.
Kalau rosak, lumpuhlah kita kan? Kan?
Terletaknya kat belakang kan? Kan?

Samalah macam Kesatuan. dari akar ni.
Akar di sini bukanlah bermaksud akar pokok kat rumah hang tu ha..

Akar = Punca dia.
Insan yang menyebarkan dakwah tu.

Dalam kerja, kalau takde kesatuan, HAPRAK tak dapat.
Cuba muhasabah balik.
Kita marah marah orang, ni tak buat, dia langgar peraturan. Kenapa?
Kita marah dia. Denda dia. Pastu tanya, kenapa degil sangat?!

Ada 2 pihak perlu disalahkan dalam bab ni.
1st, pihak yang menyebarkan dakwah tadi.
2nd, pihak yang melakukan kesalahan lah kan..

Kita nak berdakwah, semuanya perlu bermula dari hati.
Apa2hal semuanya hati.
Hati kalau berpenyakit, memang tak bagi impak apa2.
Hati kalau tak ikhlas, buat kerja pun sambil lewa.

Kalau iman asyik pasang surut je, sampai bila?

Pepatah arab pernah mengatakan:

" الاتحاد اساس النجاح "

Kesatuan asas kejayaan.

Selagi hati hati belum bersatu, sampai bila pun dakwah susah nak gerak.
Kalau setakat sorang je yang gerak, impaknya juga sangat sedikit.

Kita hamba Allah.
Kalau buat apa apa, 
jangan fikir, adakah berkesan pada hati dia?

Kita hamba.. Buat kerja hambalah!
Yang datangkan impak hanyalah 
Allah s.w.t

Tapi, ya, memang kita kena berusaha. Dan jangan lupa berdoa.

Tapi apapun, akar umbinya ialah
KESATUAN.

kalau setakat memantau tanpa bertindak apa apa, takde guna.
cuba gunakan kuasa yang ada.
TAPI
JANGAN MENYALAHGUNAKAN kuasa yang ada. 

Dakwah is easy.
diam pun dakwah. Tapi kalau nampak maksiat, kita diam.
Tu namanya.......

Akar umbi perlu bersatu. 
Kita perlu bersatu. Mungkin ya, sekarang kita masih lagi terumbang ambing.
Tapi tak salah kalau nak bincang pasal benda2 ni.

Tak semestinya, 
' ni tugas kau.. kau yang buat.. bukan kerja aku '

sampai bila?

habis tu, kalau mak kita suruh sapu sampah,

' ni tugas mak, bukan tugas saya..'

camtu? cakap dengan mak?

' Amanah akan dipersiakan sekiranya diberikan kepada BUKAN AHLINYA. '

AMARAN KERAS!

jangan hanya pantau lihat pantau lihat,
pastu buat DEK je
akhirnya, kemungkaran berlaku semakin berleluasa

*maaf andai tersinggung, aku belum punya kekuatan

tapi, kalau ada pihak yang terasa, terima kasih sebab masih ada iman yg kental.
in shaa Allah..

peringatan ni khusus untuk saya dan kita semua dalam menjalankan sunnah Nabi.
sekian~







Friday, July 12, 2013

'Makhluk' yang bernama MASALAH.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.
Segala Puji Bagi Allah Tuhan Semesta Alam ;)

Selamat Menyambut Ramadan Al-Mubarak 1434H.
*masih belum terlambat kutt nak ucap :)*

dah baca kan tajuk post ni sebelum baca post keseluruhan ni..?
mestilah dah. 

Masalah.
Bila cakap tentang masalah, direct terus kita fikir satu per satu masalah yang kita ada.

Problem.
Musykilah.

3 bahasa dalam satu masa.
Seriously, kat dunia ni, tiada seorang pun yang terlepas daripada masalah.
Semua orang ada masalah.
Either masalah tu kecil or besarrrrrr. Tahap ke mahkamah lah kott paling besar.. HAHA
Masalah paling besar ialah apabila HATI MATI
Masalah paling besar ialah apabila hubungan kita dengan Allah mula samar-samar.

Kalau setakat masalah family, maruah, kewangan, pelajaran, kawan dan sebagainya..
Itu masih kategori kecil kutt.

Ana pun ada masalah. Banyakkk. Paling tak boleh sekarang ni, 
MASALAH HATI je. Kita ni susah nak jaga hati.
Pada hati, Allah ciptakan pelbagai perasaan,
CINTA
BENCI
SUKA
MINAT

MACAM MACAM LAGI
Paling susah nak jaga hati, bila perasaan *faham faham jelah*

Hati ni sensitif. Baiki 'ia' sebelum rosak. Rosak kang BINASA woooo!

Masalah,
sedangkan bayi pun ada yang bermasalah, 
lagi besar kutt daripada kita.
Tapi kita, baru dapat masalah sikit je, baru je nak kena uji,
dah mengeluh. Cari orang, cerita. Betul tak?

KALAU ADA MASALAH, CARI TUHAN [ ALLAH ] DULU, BARU CARI MANUSIA

MASALAH = UJIAN
UJIAN = RAHMAT

equation ni tepat. tapi tiada dalam matematik, maaf~

Bila Allah bagi ujian, kita sepatutnya mengucapkan 
ALHAMDULILLAH ;)
sebab apa..?
sebab, ujian = pahala

Kenapa Allah bagi ujian..?
Jawapan biasalah kan, 
Allah nak uji keimanan, ketaqwaan kita sebagai hamba kepada Dia.

Tapi kita, ujian = mengeluh
sedangkan ujian = pahala.

Masalah = ujian yang Allah bagi tu, kita mampu untuk tanggung sebab janji Allah dalam kitab-Nya

“Kami tidak membebani seseorang melainkan menurut kesanggupannya, dan pada sisi Kami ada suatu kitab yang membicarakan kebenaran, dan mereka tidak dianiaya.” 

(Surah al-Mukminun: 62)


Remember, His promise is true :)

Dan Allah juga telah berkata dalam kitab-Nya yang mulia lagi bahawa,

“  Maka sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”

(Surah al-Insyirah: 5-6)


Ingatllah bahawa, 
Untuk manusia Allah tak pernah beri kisah yang sia-sia.

Bermakna, semua kejadian-Nya ada hikmah tersendiri.
cuma kita je yang belum tahu. 
Hikmahnya bukanlah BUUPPPPP! jatuh waktu tu jugak, mungkin lama lagi.. kita tak tahu.

Mungkin antara hikmahnya begini,
Sebabkan ujian itu, 'dia' telah mengajar kita kemahiran berfikir.
Berfikir menyelesaikan masalah. Cuba bayangkan,
kalau hidup kita senang je flow dia, sikit pun halangan takde. 
Tapi, sampai kat satu 'destinasi' ni, kita kena uji sikit je, tak banyak, sikit je, 
mulalah kita menggelabah dan mengeluh. 

Kalau nak bandingkan masalah = ujian kita dengan Rasulullah serta para Nabi lain dalam menyampaikan dakwah dulu, memang tak sama. 

Masalah = ujian mereka lebih hebat daripada kita. 
Tetapi, pergantungan mereka kepada Allah sangat kuat. Mereka tidak berputus asa pun.
Tapi kita, entahlah :|


Jangan mudah melatah bila dapat ujian. Itu perkara biasa.
Kita yang kena pandai handle masalah tu. Sebab tulah Allah bagi kita akal.


Ingat,

" Untuk manusia, Tuhan [ Allah ] tak pernah beri kisah yang sia-sia "

Wallahu'alam :)
sekadar peringatan untuk diri yang pelupa ini dan dikongsi bersama orang lain

Sunday, June 2, 2013

Hati.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Segala Puji Bagi Allah Tuhan Semesta Alam ;D


Hati.
Qalbu.
Liver. 
Kenapa bukan heart..? eh, hello hello. Kau tak belajar ke. Heart tu jantung.

Sape takde hati angkat kaki!
LoL

Tapi rasanya majoriti manusia ada hati.
Yeesss. Tak pernah pulak, den donga 'seorang bayi lahir tanpa hati ' 
ada ke? rasanya tak.
Tapi seseorang tu boleh tiba tiba takde hati time hidup,

Macam Mana?

Macam ni.

1st = dia derma hati dia kat orang. so, dia takdelah hati kan?

2nd = hati dia dah mati.

maka, situasi ni, hati dia dah takde.

Minta Allah jauhkan kita daripada perkara yang kedua itu.
tapi, tahukah anda ada lagi satu penyakit hati.
Yang mungkin diketahui oleh sebahagian separuh orang kutt.

yakni.
Hati Buta.

Hati pun boleh buta. 
Bagaimana? Bila kita takde ilmu.
Maka hati jadi buta.

Ingat, bila hati dah buta, kita susah nak jumpa jalan ke akhirat.
Dan akhirnya, hati tu jadi mati.

Kalau rasa hati tu dah mati, minta kat Allah hati yang baru,
Den tak buek cito, sebab den donga dari kawan den. 
Bukanlah Allah bagi seketul hati baru untuk dibedah letak dalam badan kita ni ha. Bukanlah begitu.


Dunia ini ibadah. Maka, bila beribadah, kita perlukan ilmu. Betul?
Ilmu tulah yang menyuluh kehidupan, hati kita. 
Takde ilmu, dunia ni gelap hakikatnya walaupun diterangi dengan berjuta lampu pendafluor.

Saya ada kisah. Kisah seorang perempuan. 
Satu malam, hatinya berkata buatlah solat sunat.
Maka, dia pun melakukannya.
Sedang dia sujud untuk kali yang terakhir.
Lidah beliau kelu. Hati beliau tiada di situ. Dia rasa nak nangis sangat sangat. Dia rasa sangat geram.
Sebab dia langsung tak menangis dalam sujud dia. Seolah olah memang betul hati dia dah takde kat situ.

Dia sedih sebab, yelah dia jumpa Allah tapi hati takde dan taknak berkata kata.
*cerita untuk dijadikan pengajaran*

kerana Ikhlas tiada di tempatnya.
Maka, berhati hatilah ketika beribadah. Ikhlas kerana Allah, bukan kerana riak :D

Bila Allah kata, aku tak mengizinkan, maka perkara itu tidak berlaku.

Jagalah hati, 
sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w.


" Ketahuilah bahawa dalam jasad manusia ada seketul daging (segumpal darah), jika baik maka baiklah seluruh anggota dan jika rosak maka rosaklah seluruh anggota, itulah hati... "

Hati baik, akhlak pun baik :)

Saturday, June 1, 2013

Sagacious 2-

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Segala Puji Bsgi Allah Tuhan Semesta Alam.

cuti ni, seronokkkkk sangattt.
Lagi seronok kalau takde kerja sekolah kott.

Fakta!

Telah berjaya menghabiskan satu BUKU. Bukan novel kott.
Yang diberi tajuk,

Saya Muslim, Awak Iman.




ni buku dia. 
Serious, best superb gila.

Cuba try baca.
Memang tak dinafikan, buku cinta.
Tapi dia bukan 100% cinta yang melalaikan. Pendapat saya, sesuai untuk orang yang hendak berubah.

Serious, tak tipu. Jom baca ramai ramai.
Melalaikan?

Anda yang membawa kepada kelalaian, hakikatnya.
Nak cerita sepenuhnya, memang tak habis sampai 3 hari 3 malam lah kan.

Buku ini, tentang seorang perempuan yang sangat MENJAGA.

MENJAGA APA..?

SEGALANYA. yang ada di muka bumi Allah.
dari A- Z.

she's trying.



Sagacious 1-

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Segala Puji Bagi Allah Tuhan Semesta Alam.



Malam, dia telah mengajar segalanya.
Everything. Syukran katsiran jiddan to her.
Yes, always be positive.

Kepada 'beliau'. [ belajar dari Saya Muslim, Awak Iman ]

saya minta maaf.
Mungkin, saat hari tu engkau orang yang paling aku benci.
Tapi akan datang, anything could happen.

Dan saat ini, aku datang ingin memohon sejuta seinfiniti kemaafan.
Atas segala kesalahan sama ada yang kau nampak atau tak.
Ya, kakak aku dah brain wash aku dah.

Bila aku ada kakak..?


Dah lama aku mengetahui bahawa membenci penyakit hati.
Tapi tak lama aku tahu yang rupanya dalam diam aku benci dengan kau.

Taklah tak benci , cemburu je. :p

ok, lawak. Kepada 'beliau' , saya minta maaf :D

Mungkin anda memang tak perasan, kerana saya taknak bagi anda perasan.
Kepada yang lain, jangan nak perasan. HAHA

Orang tertentu sahaja akan faham tentang ini. Yang tak faham,

SILA JANGAN MEREKA CERITA.


ok..? Sekian , Terima Kasih Daun Keladi.

Saturday, May 4, 2013

Ehem, Exam dear :)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Esok PRU-13 :)
#tapi ianya tak berkaitan dengan den pun =='

esok punya esok punya esok adalah Exam Month

kenapa month..? sebab dia bukan week tapi weeks dan almost one month

#haha
tahu tak apa itu malas..? tapi ni spesifik sikit, malas nak belajar.
malas kali ni lebih teruk dari malas malas sebelum ni. teruk betul!
buku ada je depan mata, tapi tersentuh pun tak.
sentuh sentuh, tapi terbukak pun tak.
bukak bukak tapi terbaca pun tak.

Ya Allah, tolonglah kami :'(

esok Sarah, kalau keputusan tak memberangsangkan, itulah usaha kau.
habislah den.. dahlah mid year exam. keputusan panggil ibu ayah.
haishhh, result sebelum ni bolehlah sorok sorok.
tapi sebelum ni punya memuaskanlah. cuma malas nak bagi tahu. tengok, malas lagi.

kenapa mesti wujud malas kat dunia..?
siapa yang wujudkan perkataan ni ha..?
takde ke perkataan yang sedap sikit dari malas..?

aduhaiii. kesedaran sendirilah nak belajar.

esok punya esok punya esok , BI paper 2 dan SEJ paper 3 je dulu. bolehlah takyah baca.

tapi esoknya pulak, PSI paper 2. tu kena baca, tebus balik untuk yang lepas.

den target 5A, untuk subjek bukan killer je dulu. tu pun kalau dapek.
untuk subjek killer, mestilah target A tapi tak yakin lah pulak.
Add Math, Math Mode lebih senang dari BIO dan PHY, bagi den lah.

aduhaiii. aduhaaiii.

semua orang balik asrama hari isnin, tapi kami hari ahad.
Doakan PR menang baru boleh cuti hari Isnin :)
#hehehahahihihoho

at last, mengundilah dengan bijak *tetibe*

taklah, good luck untuk para pengambil peperiksaan :O
apapun keputusannya, lihatlah hasil usaha kita sebelum ni, ok..?













Saturday, April 27, 2013

Bila dah phobia-

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani :)

2 peristiwa telah berlaku sewaktu di bangku sekolah rendah.
2 peristiwa yang masih melekat di minda sehingga sekarang.
2 peristiwa ini juga meninggalkan kesan psikologi kepada remaja ini.

Apakah 2 peristiwa tersebut..?

2 peristiwa ini berkaitan dengan kuasa Allah juga, yakni:-

Petir.
Nama lain..?
Kilat, halilintar.
Nak english sangat..? Thunder. 

ok, enough :)

tiada penawar yang dijumpai untuk menghilangkan phobia ini.
persoalannya sekarang, ada ke orang phobia teruk macam Sarah ni ha..?

#mestilah ada, dunia ni kan besar.
#baru kau aku jumpa orang macam ni.

haih.. serious. phobia + takut semua ada.
siapa yang rapat, tahulah Sarah ni sangat suka berimaginasi. tapi takde eh kawan fantasi.
Berimaginasi bukan apa.. tapi melebih.. terlalu berpandangan jauh :)
bukankah itu satu perkara yang bagus..?
bak kata Nurul, ' masalah eh, imaginasi kau tu teruk benaa. '
ok lah lagi daripada KATAK yang kau fikir tu..? ahaha

ada orang anggap perkara ni biasa je.. bila tanya tak takut ke..?
' kalau yang kuat gila tu takutlah.. '
' habis, kalau suruh jalan kat koridor ni, tak takutlah..? '
' takdelah takut sangat macam kau.'

den laei =='

bila dah phobia, semua benda nak buat, semua tergendala :'(

ada orang anggap petir tu sebagai cahaya semata mata. tapi masalah ea..
den tak boleh lah. dah 2 hari kat Seremban minggu ni, petir sabung menyabung.
2 hari terperangkap dalam tandas sebab takut nak keluar. haih.. dapek dorm sobolah yo ngan tandas takpo laei. ni dorm nun hujung di sana.

Beberapa fakta tentang petir :-


  • Di seluruh dunia terjadi sekitar 14 juta petir per tahun atau 40.000 petir per hari!, terutama di musim hujan dengan intensitas air hujan yang besar.
  • Petir biasanya berakhir hanya 15 sampai 30 menit setelah dimulai, namun badai lain mungkin baru mulai di daerah yang sama(sumber: ck-12.org)
  • Kekuatan petir yang pernah tercatat yakni mulai dari ribuan ampere sampai 200.000 ampere. Angka ini setara dengan kekuatan yang dibutuhkan untuk menyalakan 500 ribu lampu bohlam 100 watt. 
  • Meskipun arus petir hanya sesaat, kira-kira selama 200 mikro-detik tapi  kerusakan yang ditimbulkan sangat luar biasa. Efek dari serangan langsung sangat jelas terlihat, mulai dari kerusakan bangunan, kebakaran, sampai bahaya kematian bagi manusia. 
  • Daerah Cibinong, di timur Jakarta, tercatat oleh Guinness Book of Record dengan jumlah petir terbanyak, yaitu 322 petir setahun. (sumber vivanews).

dan petir ni hakikatnya bahaya..
boleh membawa kepada kecederaan dan lebih parah lagi maut :O
ada yang pernah Sarah baca..
petir ni adalah suara Malaikat yang mengarahkan awan untuk berada di tempat asalnya semula.


ada yang kata, 
petir ni ada sebab nak bunuh Syaitan.
sebab tulah waktu petir baca Isti'azah..


macam2 lagilah.. tapi cakaplah macam mana pun, phobia ni tak mungkin akan hilang dengan begitu sahaja.
terbayang lagi, 
waktu sekolah ni, bolehlah ada Nurul nak teman di sisi.


tapi nanti bila di campus..? 
Kalau Nurul ada, bolehlah. kalau terpaksa berpisah..?


bila petir, jangan sentuh air. - Sarah terbaca dalam satu artikel nilah..
bila petir, jangan pegang besi, semua tahu rasanya.
pastu ada lagi satu fakta, 
bila petir, jangan duduk kat bawah bangunan yang berbumbungkan besi.

hurmmmm, menarik :)

banyaklah lagi. hah, nak tahu..?
sila klik sendiri di Encik Google :D








Untitled 4-

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani :)

Segala Puji Bagi-Mu Ya Allah, Tuhan Semesta Alam.

detik ini, hati mula bercelaru.
hai hati, mengapa dengan engkau malam ini..?
tuan punya badan pun tak tahu apakah punca utamanya.. sababun raeisinya :)

aih, rindu pulak :p

macam biasalah, bila perasaan dah mula bercampur baur,
instrumental songs terpasang. Tapi kenapa instrumental songs..? bukan ayat Quran..?

#soalan cepumas

kalau den dongar pun, ttbe den nak koba kek kau, den donga ayat Quran ni ha.
kebajetannya terserlah di situ. diam diam sudahlah*

gambar mula dicari dan segera menjana idea untuk mengedit gambar baru :)
itu adalah hobi Sarah Nabila..

apa kenapa malam ni..? aduhaii. 
dahlah, Sarah dah start merepek kerepek kat sini.
at last, naahh-





Friday, April 12, 2013

Precious moment

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang :D

Segala Puji Bagi Allah Tuhan Semesta Alam

6-10 April telah berlalu..
Sepanjang tarikh kami telah menempuh satu pertandingan yang berprestij tinggi.
HUH ==' 
serious, sengit tapi best :D
selama lebih kurang dua bulan kami telah menjalani latihan
dan selama dua bulan tu jugak, mengalami kekangan masa untuk berehat
tapi tak kisah :D

bak kata seorang senior, 
walaupun kita tak menang, ingat MUNAZHARAH ni tetap menang :)
dan itu yang kami peroleh selepas tarikh 10 April 2013 tu :)

dan sehingga kini, MUNAZHARAH ARABIAH tu, masih MELEKAT di hati..
sebab kan ukhuwahnya yang seperti berkeluarga
suka duka bersama 
jatuh bangun bersama

mengenang kembali saat keputusan SUKU AKHIR dipaparkan di hadapan..
sapa yang tak sedih kan..
waktu tu SAJAK KALAU berdendang di hati
Kalaulah Kalaulah Kalaulah

tapi segalanya telah terlambat, hahaha

tahun ni pertandingan semakin sengit
akan datang, semua sekolah datang dah HEBAT berdebat
dan agaknya waktu tu jugak hakim sangat pening kepala
haha, tahun ni Allah belum nak bagi

Setiap kejadian ada hikmah disebaliknya~

memang pada awalnya susah nak terima hakikat ni,
tapi perkara tu seolah olah kita menyalahkan Allah

sepanjang pertandingan yang Sarah dan pernah pergi, 
habis pertandingan tu mesti ada ayat ni..

ADATLAH PERTANDINGAN , ADA YANG MENANG ADA YANG KALAH
TAHUN DEPAN CUBALAH LAGI BUAT YANG TERBAIK

dah lali dah lali dah lali
bak kata seorang senior ni jugak
tahun ni team kita team kuat berbanding tahun lepas
team kita team hebat
tapi tahun ni, TEAM SEKOLAH LAIN JUGA HEBAT nak dibandingkan dengan tahun lepas
sebab mereka dah didedahkan dengan cara perdebatan yang sebenar benarnya

kami sempat main sebanyak 8 jaulah 
6 per 8 kami menang
7 per 8 kami kerajaan

semua tu tinggal kenangan
tapi di hati tak tipu tau, Debat Bahasa Arab tetap di hati
sebab TERASA KEKUATAN ukhuwah antara satu sama lain
sampaikan Sarah waktu jejak kaki balik kat sekolah selepas pertandingan tu, waktu maghrib ingat lagi
jatuh air mata bukan sebab kalah, tapi sebab rindu ukhuwah kita especially waktu kat USIM tu
apa kenapa semua ni..? nampak tak rindunya kat situ, HAHA
teringat saat ketika semua tengah duk sibuk buat hujah masing masing untuk Masyru' Supplement tu

Teringat ketika kuarantin , S3 dan Tablet sangat diperlukan untuk cari fakta
sedangkan sekolah lain...?
taktaulah ade ke tak yang seghupo SHAMS :)
hehe

teringat lagi waktu terbangun pukul 12 tengah malam
selepas habis jaulah 1-3 untuk hari pertama, KELAKAR
penat betul :p

marratan tsanii, MUNAZHARAH ARABIAH NI dah betul betul sebati dalam jiwa Sarah Nabila
sape yang form 5 tahun ni, tahun depan dah takde..
argh, sedih sedih :(

rasa nak je ubah IC dorang tu , hehe..
sampai ke tahap tu.

at last, kami mempunyai 4 orang best debater 
[ HAKIKATNYA SEMUA DEBATER ADALAH THE BEST ]
Pasukan Nusantara berjaya merangkul tempat ke -3 dan Pasukan Terbaik Liga
Pasukan Kebangsaan berjaya sehingga peringkat Suku Akhir

walauapapun, kami tetap satu team dan telah berjaya bak kata seorang senior :)
terima kasih atas sokongan padu antara Ahli Pasukan Debat dan Ustazah yang menjadi tulang belakang..
semua saling melengkapi dalam Usrah Munazharah tu..

GIVE THANKS TO ALLAH :)
MUCH MORE BETTER ;)

Jaulah pertama hari pertama - 7 April 2013
Masyru' : Tasarrufat As-Saiqin Sababun Raiisii Lihawadis As-Sair
[ Sikap Pemandu Punca Utama Kemalanga Jalan Raya ]

Keputusan untuk Jaulah Pertama hari pertama - 7 April 2013


Bertemu pasukan SM Imtiaz Besut untuk Jaulah kedua hari pertama - 7 April 2013



Selaku Perdana Menteri untuk Jaulah Pertama hari kedua - 8 April 2013


Selaku Menteri Kedua Jaulah Pertama hari kedua - 8 April 2013



Selaku Menteri Pertahanan untuk Jaulah Pertama hari kedua - 8 April 2013

Peserta Kebangsaan


Selepas Jaulah terakhir hari kedua dan menunggu keputusan untuk esok hari - 16 pasukan terbaik :)

Ustazah Masyitoh - Guru Pengiring Pasukan Nusantara SHAMS

Ustazah Najwa - Guru Pengiring Pasukan Kebangsaan SHAMS




selepas semua keputusan dikeluarkan

Hari Terakhir di USIM


Kami Pasukan Debat Bahasa Arab 2013 :) TAHNIAH SEMUA~
Sekian sahaja laporan saya, tuihhh tuihhh 
HAHA, Barakallahu Fiikum :)

Sunday, March 24, 2013

To Nurul Aina binti Mazri 2 :)

kajian mendapati, seorang individu yang bermata coklat, adalah orang yang boleh dipercayai.
kiranya, boleh simpan rahsia lah :)
I have one! how about you ? huu~

To my Kak Long, syukran 'alal muhafazho anil asrar.
hehe

*jiwang karat pulak malam ni :p

Deyy,,

seriously, setuju gila.
deyy, benci orang berani. tunjuk tak berani. ape kehe nya?
GAH DI LUAR KECUT DI DALAM :p tuihhtuihh*

To Nurul Aina binti Mazri :)

plus, lebih sukar daripada ADDITIONAL MATHEMATICS :)
moga persahabatan kita berkekalan till Jannah :D

*serious, rindu nak borak ngan kau. rasa macam kau ada kat sekolah tapi tidak berselisih :(

LoL 4


Betul betul betul


LoL 3


LoL 2


LoL 1


Exhausted

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang :D

sedang berlintas langsung dari SMKA SHAMS.. huu~

mengapa saya masih di sini?
sebab ada sebab lah..

just wanna say.

I'M VERY EXHAUSTED

huh! seriously.





haha, tapi takdelah sampai nak jadi macam burung hantu tu KOT.
At last, please pray for my team :)
Thank you very much :D


mood: rindu nak taip panjang panjang :p


Monday, February 11, 2013

Alhamdulillah, aku ada. Kau ada?

Alhamdulillah, aku ada seorang. korang ada?
tiada?, cari lah sendiri , tak dapek den nak tolong :)



Untitled 3-

sejak start persekolahan dua ribu tiga belas ni..

ada satu penyakit yang lebih parah berbanding barah telah aku alami..

aduhaii..

taktau apakah jenis ubat yang perlu diambil.
berapa dos..

wahai hati, belum masanya untuk kau terjatuh. laksanakan yang wajib :)

tolonglah tolonglah tolonglah





Sunday, January 13, 2013

Auwww, sweetnya :)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani :)

winkwink*

telah lebih 2 minggu, musim persekolahan bermula.
seriously, all new! new class, new classmates, new subjects, new things, new teachers..
All things new! Awesome and quite excited. maybe-

buat masa ni, masih lagi terkial kial untuk absorb semua benda baru tu. InshaaAllah everything is going to be alright. 

ok, sebenarnya point untuk tajuk atas tu ialah. 

Lelaki . eh? dan siapa yang tahu mesti dah fikir apa yang dia tahu.

Dan aku, tidak fikir untuk apa yang engkau fikir.
Faham?

One day, semasa sedang membaca wirid selepas solat, telah terlihat seorang bayi yang mungkin berusia dalam setahun lebih kot. Berlari bermain di dalam surau. Comel gila! nak je tangkap. :) And i miss my sister at the same time. :O

dan semasa ayah dia sedang menunaikan solat, dia pun sibuk meniarap di bawah kain ayah dia tu. main ba-chak! bersama kami di belakang. Lepastu, tetibe ada seorang senior ni, dengan penuh kasih sayang mengambil bayi tersebut dan letakkannya di atas ribanya. Riba senior tadilah.

Tak tahu kenapa, waktu itu juga aku rasa sangat sangat penyayang lelaki itu. So sweet. Lelaki yang penyayang dan sukakan budak. Yes, my choice.

Setelah itu, terfikir juga tentang 3 perkara yang mesti ada untuk seorang lelaki idaman hati :


  • Doktor :) I love that job!
  • Sangat penyayang dan suka melayan , bermain bersama kanak kanak / baby
  • Suka memasak. Tak pandai boleh belajar asal suka memasak.
nak kata aku gatal or so whatever?
katakanlah. aku takkisah. I'm not looking for Mr. Right, Perfect or so whatever.
Because nobody is perfect :)
But its enough kalau ada 3 perkara di atas :)

' tapi kenapa tak masukkan sekali yang beriman, bertaqwa, kaya, bertanggungjawab dan yang seangkatan dengannya? '

kenapa? cuba fikir, tiada siapa yang taknak lelaki yang macam tu weh! semua nak. sama jugak macam lelaki. takde siapa yang taknak bini dia tu CANTIK,, kan?
kan lelaki? walaupun kau kata aku tak pandang fizikal seseorang tapi aku pandang character kan?
tapi ingatlah, kecantikan dan kekacakan semua tu tak kekal. kang nanti lepas kahwin tengok bini/suami gemokksss, cerai. JANGAN eh! 

cukuplah kaya dengan ilmu. Belajar untuk Mengajar. biar orang mengaplikasikan ilmu yang telah kita kongsi bersama mereka, pahala untuk kita berjalan. InshaaAllah :)

tapi, mungkin kecantikan itu pilihan yang kedua or ketiga or keempat untuk kau. Am I Right?
tapi cukuplah cantik untuk kau je kan. Sedap mata memandang. kan?

Ye kan jelah. 

' then, kalau kau tak jumpa lelaki yang ada 3ciri2 di atas, Andartu lah kau? '

Haha, entah. Mungkin bila dah semakin matang dan lebih matang, citarasa bakal bertukar. mungkin. 
Tapi setakat ni, 3 ciri di atas tulah yang owwhhh, sweetnya! hihi.

Yes, nobody's perfect. I know! tapi kan dah kata i'm not looking for the mr. perfect, right or so whatever.
ok ok. Fullstop

p/s : aku tak mencari jodoh ok, tapi suka tengok lelaki yang ada 3 character di atas, dan berharap akan mendapat satu daripadanya :D
InshaaAllah.