Saturday, October 7, 2017

Sakit


Kenapa Allah hadirkan perasaan cinta jika cinta itu menyakitkan...

Lebih teruk lagi Dia juga turut titipkan perasaan rindu bersama-sama sayang...

Tapi itu semua menyakitkan...

Kenapa cinta itu menyakitkan?
Kenapa rindu juga menyakitkan?

Habistu, apa yang tak sakit?

:'(

Why mujahadah is so hard :'(
Why I always get so confused?
Why I was surrounded by all these kind of people?

Kenapa time umur belum pun genap 20 tahun dah rasa semua benda niiiiiiiiiiiiii
I'm mentally and physically exhausted.
Bai.

Saturday, September 16, 2017

Nak yang baik, jadi baik dulu


Setiap daripada kita sentiasa mahukan yang terbaik dalam setiap aspek untuk kehidupan kita. Am I right? Bermula dari sekecil-kecil perkara sehingga sebesar-besar perkara. Sebagai contoh, exam ke, even nak pakai baju apa untuk kuliah hari esok pun kadang-kadang boleh terduduk depan almari (fikir baju apa nak pakai). Itu baru perkara kecil.

Apatah lagi lah perkara yang melibatkan masa hadapan kita. Sebagai contoh, jodoh (suami @ isteri). Tipulah kalau taknak pasangan yang baik, baik ni terlalu subjektif. Nak baik yang macam mana?

Dan pastinya setiap daripada kita pasti mahu baik dari segi agama (yang paling utama), baik dari segi akhlaknya, baik dari segi perwatakannya mahupun baik dari segi rupa paras. Sebelum minta yang baik, kita kena jadi baik dulu. Barulah complement gitu! Kita nak yang baik dari segi agama, maka, kita lah yang berusaha untuk menjaga agama kita dulu. Sebelum apa-apa, kita yang mulakan untuk diri kita dulu.

Untuk mengubah seorang manusia yang lain, bukanlah kerja yang mudah. Kita hanya boleh tolong untuk memberikan sedikit kesedaran atau mengajak kepada amar makruf nahi munkar. Akan tetapi, yang boleh tolong seseorang untuk berubah adalah hatinya sendiri. Hanya Allah sahaja pemilik hati setiap manusia di muka bumi ini. Kita hanya mampu berdoa, minta supaya Allah melembutkan hatinya tetapi itu semua dengan kuasa dan izin Allah juga untuk seseorang berubah. Betul kan?


Kita bukan Tuhan.
Jadi, jangan buat kerja Tuhan.
Kita tidak mempunyai apa-apa kelayakan untuk menghukum seseorang.


Yang kita boleh lakukan ialah teruskan berdoa. Allah sentiasa mendengar doa hamba-Nya. Keep praying, teruskan istiqamah berdoa dan dalam masa yang sama, berusaha untuk mengajak seseorang kepada kebaikan.

In shaa Allah, perkara yang baik, Allah permudahkan.

So, setiap kali seseorang itu futur, kita ingatkannya.

Sama-sama nak bina masjid kan, benda bukan main-main bro and sis. Biarlah permulaan kepada sesuatu hubungan itu baik dan berlandaskan syariat. Apa yang dah lepas tu, jadikan sebagai pengajaran dan jangan ulang lagi. Bila mana kita jatuh cinta, kita masih bukan mahram sesama pasangan kita. Bukan tiket untuk keluar berdua-duaan apatah lagi berpegangan tangan. Seelok-eloknya, bawalah mahram kita sebagai contoh adik-beradik ke, mak ayah ke. Itu adalah lebih baik kalau nak berjumpalah.

Kalau betul kita sayang dia dan kita betul-betul nak halalkan dia, kita takkan ajak buat perkara-perkara yang boleh mendatangkan zina (senang cerita, straight forward).

Kalau kita betul-betul ikhlas nak halalkan dia kerana Dia, jumpa terus mak ayah masing-masing. Nyatakan hasrat nak berkahwin.

Dan bila mana kita sebut tentang perkahwinan, rajin-rajinkanlah diri, sedar-sedarkanlah diri untuk menambah ilmu. Ilmu Allah ni luas dan terbahagi kepada pelbagai bidang. Lebih-lebih lagi ilmu perkahwinan ni mencakupi hampir semua aspek yang diperlukan. Ilmu pengurusan emosi, pengurusan kewangan, pengurusan masa, pengurusan rumahtangga, ilmu feqah, akidah... Apa lagi, uruskan apa lagi? Banyakkkkkkk lagi... Kita boleh belajar melalui pengalaman ibu ayah kita pun boleh..

Baca sirah nabi. Bagaimana para isteri menyokong suami mereka dalam memperjuangkan agama Allah? Mereka juga berkorban untuk jalan dakwah..

Sebab, bila kita hendak mula berkeluarga, kita juga bakal melahirkan pejuang Islam (bakal anak-anak kita lah). Kalau kita nak zuriat yang hebat, soleh dan solehah, kita yang kena mulakan dulu. Tambah ilmu, jadilah orang yang sentiasa dahagakan ilmu. Bukan ilmu di bidang kita sahaja.


Sebenarnya, banyak lagi perkara yang perlu kita fikir bila kita sudah mula berkehendak untuk berkeluarga... Tapi, aku sendiri pun umur belum 20 tahun, rasa tak layak sangat nak cakap.

Tapi tulah, perkara-perkara tu yang aku banyak terfikir sejak kebelakangan ni... Mungkin sebab..... Ehehehehe takde pape (jangan fikir lain pulak). Tapi betullah, perkara ni bukan main-main. Ini adalah perkara yang serious.


Walaupun some people might say, "kau baru 20 kot, kenapa nak fikir lebih-lebih. belajar jelah dulu, balas jasa mak ayah."


Have you ever know what's on her/his mind ke?


Kita tak pernah akan tahu apakah yang sentiasa berlegar-legar dalam fikiran setiap manusia. Jangan pernah rasa, "ohh aku terfikir pasal ni and dia ni mesti tak terfikir pasal ni." NOPE! Kita ada matlamat kita sendiri dan mereka yang lain pun ada matlamat mereka sendiri.


Jangan compare and jangan pandang rendah dengan matlamat orang lain!
Who are we?
Never judge others you never really know the depth of their scar.


So, be you and do you.
Don't let people knock you down. People come and go.
Nak pasangan yang baik? Jadi baik dulu.
Segalanya bermula daripada kita (diri sendiri).

Friday, August 11, 2017

It's not gonna be forever


Menangislah... Jika itu membuatmu berasa puas dan lega.
Menangislah... Jika itu membuatmu tenang...
Menangislah... Menangislah sepuas-puasnya...
Menangislah... Layankan perasaanmu, biar engkau tahu apa yang engkau mahu...
Menangislah... Menangislah dalam sujudmu kepada-Nya, kau pasti akan temui jawapan.


Recently, aku baru dapat results end of year 1.
I'm not really happy with my results because I had put so much effort during the exam.
Rasa terkilan sangat-sangat, tak tahu nak explain macam mana.
Lebih-lebih lagi dikelilingi dengan sahabat-sahabat (sebab agak rapat) yang dapat dean list (3A- anatomy, biochemistry, physiology).
I feel SOOOOOOOOOOO bad about myself, I feel SOOOOOOOOOO stupid, feeling SOOOOOOOOO useless, feeling SOOOOOOOOO dumb and all! I keep questioning myself, what have I done sampaikan rasa macam kejayaan kena sekat.

Kenapa aku frust menonggeng gila-gila adalah sebab tahun dua ni, I'll be sitting for my 1st professional exam. Senang cerita, kalau gagal kena repeat tahun. So, as an over-thinker, aku rasa sangat takut untuk melangkah ke tahun dua ni sebab takut akulah orang itu...


Perasan tak...

Kita selalu takut dengan perkara yang akan terjadi masa akan datang walhal belum terjadi pun...
Kita selalu berasa bimbang dengan masa hadapan...
Kita selalu berasa sedih dengan apa yang kita peroleh sebab tak dapat apa yang kita nak...

Sedangkan, dalam Al-Quran, Allah telah pun berfirman...

"Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: "Tuhan kami ialah Allah" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan: "Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih; dan gembirakanlah mereka dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepadamu".

-(Al-Fussilat: 30)


Allah tekankan dua perkara kat sini. Jangan berasa takut dan sedih.
Setiap perkara yang kita nak, mesti kita doa minta merayu-rayu kat Allah, am I right?
I'm sure everyone has done this.
Kita lazimi solat sunat, kita lazimi istighfar, kita lazimi selawat sebab kita berharap agar Allah bagi apa yang kita nak...

Tapi kita selalu juga lupa bahawa,


“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.”

-(Al-Baqarah: 216)


Apa yang kita minta dan kita sangkakan indah, belum tentu yang terbaik untuk kita.
Bilamana kita rasa, sebelum ni setiap kali kita berdoa, kita minta kepada Allah dan Allah menjawab segala doa kita adalah kerana Allah sayangkan kita, sebab kita rasa amalan kita kepada Allah tu amat banyak, sebab kita adalah hambar yang taat. Tidak.

Once kita berdoa tapi Allah tak bagi pun jawapan untuk doa kita, pun tiada kaitan dengan "apa dosa yang aku dah buat?" "apa yang menghalang daripada turunnya kejayaan buatku?". Nope.


Your Duaa' is getting answered immediately or not has nothing to do with Allah whether He is happy or not with you. It has nothing to do with that. There is no connection between those two things and if there is connection, you cannot guess what the reason is. -Ust Nouman Ali Khan


Be grateful because Allah has chosen us to be in that situation. Kita adalah insan yang dipilih dengan kelayakan (ijtiba' in arabic) untuk berada dalam situasi itu.

Dipilih dengan kelayakan.
Being chosen with qualifications.

Wow! Sounds great, right?

Kita selalu persoalkan, why me? Kenapa aku untuk berada dalam situasi ini?

For example, kalau ada orang nak hire kita bekerja. Tapi kita rasa kita takde kelayakan to be in that position, and so kita tarik diri lah kan? Kita nak beri peluang kepada mereka yang lebih layak di samping ada sijil-sijil degree tu semua lah. But all of sudden, boss syarikat tersebut tetap memilih kita to be in that position. And we keep questioning him, why me? They are a lot of better people out there. Saya tak layak, kenapa saya?

And the boss answered, sebab saya tahu awak lebih layak daripada mereka. I see something in you.
So this is the analogy...


Allah SEE something special in us that we don't even see in ourselves. We don't see what is so special about us. Why do we get chosen? We feel, so many better people out there.

And Allah said: Relax, I'll make it easy. Don't you worry about that.

That's the choice of Allah....

Allah dah pilih kita untuk berada dalam situasi tu sebab Allah tahu kita sangat layak untuk menghadapi ujian tersebut. Allah telahpun pilih kita maka kita tidak perlu risau dengan apa yang bakal terjadi pada masa akan datang dan tidak perlu bersedih dengan takdir yang kita terima.

Allah dah pilih maka Allah juga akan memberi jalan untuk kita!

Just be grateful, that's the only key!

Kalau kita nak persoalkan, kenapa ujian ni kita yang terima and so on...

Marilah kita bersama-sama mengimbau kembali sirah nabi pada zaman dahulu... (I'll share the videos with you at the end of this post)


Kita tak dapat dean list kerana itu mungkin bukan yang terbaik untuk kita..
Mereka memperoleh dean list kerana itu mungkin yang terbaik untuk mereka..
Allah beri apa yang kita PERLU, bukan apa yang kita MAHU.

Remember,

Sometimes, our pain is going to be a relief to other people.
When we are going through difficulties, it is because Allah know something better is coming!
Sometimes that better thing is coming for you or it is for somebody else.
Sometimes, the benefit of our difficulties will return to us or it will return to us after we go back to Allah...


It's NOT gonna be forever!
Keep this in our mind.

The pain is real, yes I know, I admit it.
But the pain is not gonna be forever.

Allah Maha Mengetahui.
He has planned what are the best for us.
Just keep fighting and wait for something better to come.
Don't blame yourself for what had happened, that's NOT good.


Mungkin, sakit yang kita alami sekarang adalah motivasi untuk seseorang in future?
Who knows kan?
It's okay to be sad but we have to get up!
Buktikan kepada mereka yang kita TIDAK berputus asa. Kita bukan manusia biasa-biasa.
We are strong! Kita kuat untuk berada dalam situasi tersebut.

Watch these videos to lighten up your day :)








Semoga kita semua berada dalam keredhaan-Nya...
Something better is coming.
Stay strong! XOXO

Thursday, July 27, 2017

"What is your life goal?"


Well, that's the hardest question I guess?

Have you ever think about it? When people ask you,

"What is your life goal?"

Some might have said a cliche one... but, oh well, who cares, that's their goals. So, how about us?


Lama aku berfikir tentang apakah sebenarnya matlamat hidup aku?

Adakah apabila kita telahpun mencapai matlamat hidup kita, maka hidup kita akan berakhir?

Jadi, adakah matlamat hidup perlu dibuat untuk jangka masa yang agak panjang?

Perlukah matlamat hidup menjadi sesuatu yang realistik atau sekadar fantasi?

Maka, segala jawapan hanya ada pada diri kita. You don't need to tell the world. It's just you.


I've been thinking about this (like throughout of my life?). I'm not really sure whether I do have my life goal or not.

Like, when I was in school, my goal was to be accepted into medical school and alhamdulillah, I did it. I wanted to get a scholarship because I don't want to burden my family (after seeing my parents were struggling to survive) and alhamdulillah I did it too (though it is a "Pinjaman Boleh Ubah", in shaa Allah I akan ubah dia).

I wanted 5A's for my UPSR and Allah gave it.
I wanted 9A's for my PMR and Allah gave it too.
I wanted 11A's for my SPM and I didn't get it but.....

Oh well, it's a long story. Long story short, He still give the chance to do medicine.


Allah sangat baik!

Tapi aku tak rasa aku adalah yang terbaik untuk Dia. Throughout my life, I feel like I got almost everything I want. Yes, almost everything.
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Selalu sangattttt rasa tak layak sangat sebab kita pendosa. Kita selalu minta but never return something to Allah. You get me?

Because I thought, by achieving these goals, I'll make my parents proud. I did but somehow I don't feel that I'm satisfied. You know, as you grow bigger and your goals yang dulu tu dah tercapai, of course you want a new life goal. To make your parents more proud of you. Jasa, memang tak terbalas lah.

I have renew my life goals. This time is plural hehe.
But, this time is different. I don't know how to explain but it's different.
Mungkin sebab dah besar kot dan semua keputusan kena pandai buat sendiri. Salah buat keputusan, salah jalan. Tapi, tak rasa ke keputusan yang kita buat tu adalah part of Allah's plan?
Mungkin keputusan kita memang akan bawa ke jalan yang salah but it's only temporary?
Then, He'll show the Siratal Mustaqim back. Tak ke?


Sebenarnya, kita sangat perlu tetapkan matlamat hidup kita supaya kita tidak terpesong jauh. Manusia yang mempunyai wawasan dan matlamat is a gem! Tak semua manusia, pernah berfikir sedalam-dalam yang mungkin tentang matlamat hidup dia.

When you find one, be friends with her/him because whenever you burnt out, they'll get you back on your track.

I choose to be a doctor because I'm inspired by the doctors all around the world yang volunteer to help people out there. Like, what a purest and sincerest heart they have! There's no allowance or payment but you need to spend your money.

It's better for them to just have a rest at their home and spending time with their hobbies and relaxing but them....
They volunteered to spend time with the citizen instead of their beloved family!
You want to know why?
Sebab melakukan kebaikan adalah satu kepuasan sebenarnya.

Allah telah menciptakan semua hamba-Nya dengan satu fitrah yang kita tak boleh nafikan iaitu,

Kepuasan dalam melakukan kebaikan.


Kalau ada yang tak puas hati ketika melakukan kebaikan atau mempunyai niat yang sebaliknya dalam melakukan kebaikan, there must be something wrong with one's heart. That's it.

For me, it's a satisfaction when you can see someone is smiling back to you after you do good deed to them.
It's a satisfaction when someone say "Thank You" or maybe dia tak cakap pun but we know they thanked us.
It's a satisfaction when you see they united with their family back and live their life happily.
And many moreeeeee!


I hope, I'll get to feel that kind of satisfaction one day.
I hope, I'll get the chance to see a positive change in someone's life by my bare hand (with the power of Almighty).
I hope, I can serve for the ummah.
I want to "wakafkan" diri untuk ummah. I want to see the world is smiling again!
I want to spread the positiveness to the world!


Let's do this, peeps!
No matter who you are. We are Khalifah in this world and we have the chance to do that!

Monday, July 10, 2017

We are in our own timezone


Well, hello peopleeeeeee. Long time no see! I miss blogging soooooo much but it's hard for me to think what kind of topic I would like to share. And maybeeee, this time is the best time (kottt).



"Don't rush into a relationship just because all of your friends has partner and getting married. We are in our own timezone." -Unknown



You get me?

Do you get the rough idea what kind of topic tonight?

I know, I'm still YOUNG to discuss on this topic but somehow I feel that I should.

Since, I am 20 this year, and my friends (like ramai jugakkkk kot) dah ada lah yang ada kan? And you know what I mean? Macam seronok tengok depa post kat social media depa ke'sweet'an bercinta, kemanisan bersama and so on (omg, so geli to say this).

And I would like to remind you (especially boys), bila dah masuk umur 20-an, bukan lagi masa untuk kita bermain-main atau acah-acah bercinta sedangkan di hati kita takde niat nak berkahwin dengan dia. Di hati kita takde niat untuk menghalalkan dia as part of your family and your life.

Please, DON'T DO SUCH THING!

Mungkin ada orang kata,


"Alah awal lagi kot nak cari and then to be so serious in the relationship. Kalau jumpa orang yang lebih baik dan cantik dari dia macam mana? Menyesal weh nanti."


Okay, kalau rasa awal sangat, better you don't try lahhhhh. It's simple. Life is sooooo simple.


Tak salah kot nak aim awal. Kalau niat tu dah ada, in shaa Allah, Allah akan permudahkan segalanya. Benda baik, Allah pun suka. Percaya je pada rezeki Dia. Yang penting, niat kita betul.

Minta restu mak ayah masing-masing pun penting. Let your parents know about your relationship. Because REDHA ALLAH TERLETAK KEPADA REDHA IBU BAPA. Remember that thing!


Kalau your parents pun tak redha anak dia bercinta time belajar, how come your kisah cinta tu nak sampai ke jinjang pelamin? It must be hard, trust me. Don't be afraid! It's your decision. You know your parents soooo well, why is it so hard to tell them the truth?

Am I right?


Jodoh is misteri. Yes, no one could deny this thing. Tapi tak salah kan kalau dari sekarang kita doa nak jodoh yang baik? Tak salah untuk minta Allah permudahkan urusan jodoh kita akan datang.

Tapi fikir terlalu berat sampai melupakan perkara lain pun, that's not good lah. Kena balance and equal.


Relax, we are in our own timezone. The time will come. Cepat atau lambat, that's not the biggest problem pun. Yang penting adalah diri kita. Kita dah persiapkan ke diri kita untuk menempuh alam baru?


Janganlah sebabkan kawan-kawan kita or maybe family member kita nak kahwin/ dah ada pasangan pilihan hati and then kita pun menggelabah cari tangkap muat je just to tell the world or to show off that you also dah ada the special one, like what the hell mannnnnn.....


Well, same goes to girls out there okay! Please, just don't do this.


Bercinta memang indah. Tapi kecewa itu sakit.
Bagi harapan isn't good at all.

Sekarang, kita buat orang.

Mungkin akan datang, orang akan buat kita balik.



What you give, you will definitely get back!



So, relax okay teman-teman. We are in our own timezone.

Jangan pernah merendah-rendahkan diri sendiri. Relax lah, baru 20-an kot! Ramai lagi gegadis yang cantik jelita grad overseas and bekerjaya yang belum kahwin lagi tapi dorang relax je (okay, padahal tak pun HAHAHAHAHAHA).


Remember,

Don't pretend. Love and be yourself.
Mesti akan ada orang terpikat, okay?

Okay dah, muah cikeddddd :*


I love this one! Source: Google.com

Monday, May 1, 2017

A father's love is eternal


"Kita sibuk nak crush suka kita tapi kita tak nampak abah-abah berhempas pulas nak jaga anak dara dia." -Nurin Aida


Allahu :'))) This is sooooooo true! Betullah, kebanyakan daripada golongan kita (muda) yang kahwin muda, most of them (I'm not saying all of them, obviously) kahwin sebab nafsu. I mean, that common feeling yang sedang membuak-buak especially untuk budak-budak baru nak up ni.


Nak orang sayang.
Nak sayang orang.
Not thinking about the commitment.
Not really thinking about the future.
Kahwin then cerai. Tu yang tak best dengar.


I'm not saying that kahwin muda is teruk tapi kena faham balik niat asal kenapa kita kahwin. Aku tak menolak mahupun anti. Neutral. Cuma ada beberapa perkara (I guess it's a lot) yang perlu difikirkan sedalam-dalamnya before go to another step.
Betul dah mampu? Zahir dan batin?


Like my dean said during my first time menjejakkan kaki as a 1st year medical student, 


"Kebanyakan yang kahwin awal, lepas kahwin semua merosot. Tak semua lah tapi kebanyakannya. Dan saya galakkan untuk awak tidak berkahwin semasa masih medical student. Kalau dah ter-kahwin, tahan dulu nak buat anak."


Sekarang, aku faham kenapa.


Lebih-lebih lagi anak perempuan.

Memang bukan mudah untuk seorang ayah melepaskan anak perempuannya kepada seorang lelaki masih samar-samar masa depannya. Seorang ayah sentiasa berusaha berhempas pulas menjaga anak-anak perempuannya daripada diganggu oleh lelaki yang bertuhankan nafsu. Ayah juga lelaki dan pernah menjadi muda, masakan dia tidak tahu apakah keinginan seorang lelaki. Dia juga boleh membezakan antara lelaki yang benar-benar baik mahupun hipokrit. Dia juga mampu mengenali lelaki yang benar-benar ikhlas ataupun ada udang di sebalik batu.


Kerana ayah juga seorang lelaki.


Bersyukurlah jika ayah masih menegur the way how we dress, ikhtilat antara lelaki dan perempuan, marah sebab balik lewat eventhough tak sampai malam, tak bagi balik dengan lelaki sebab satu sebab sahaja.

Dia sayang anaknya. Sayang yang amat dalam.
Seorang ayah sangat protective.

Walaupun nampak je macam tak kisah, tapi di sudut hatinya, sentiasa mengambil tahu perihal anak-anak melalui ibu.


Dia mungkin tidak pernah menangis di hadapan kita, tapi dia juga tewas dalam sujudnya di hadapan-Nya kerana mendoakan keselamatan dan kesejahteraan kita.


Sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kita.


Adakah kita tahu?


Dia mungkin nampak cool bilamana anak-anak telefon hanya bertanyakan khabar ibu, tapi dia sanggup datang ke tempat anaknya menuntut ilmu, ajak keluar makan bersama walaupun sekejap bertanyakan khabar dan mengharapkan kita juga rancak berbual dengannya seperti rancaknya kita berbual dengan ibu.



Tidurnya mungkin tidak pernah lena memikirkan kemahuan anak-anak yang masih belum tercapai.







Kita tidak pernah boleh baca fikiran seorang ayah.


Tapi, kita sibuk menyibukkan diri dengan perkara yang tak penting. Kita sentiasa tidak berusaha untuk menggembirakan hati ibu ayah kita.



"Alah ayah, asalkan lulus walaupun tak dapat A."



Itu kan jawapan kita di hadapan mereka?


Bila mana kita kata penat belajar, fikirlah bahawa ayah tidak pernah berkata dia penat mencari rezeki untuk kita.

Dia tak pernah kata dia nak ponteng kerja sebab malas.

Dia tak pernah sengaja melewat-lewatkan diri sebab taknak pergi kerja.

Kalau boleh, lepas subuh nak bertolak untuk mengelak daripada kesesakan di jalan.


Tapi kita?
Semua kemudahan dah tersedia. Cuma nak dan taknak.

Tapi tulah, kita selalu memilih yang 'TAKNAK'.

Kita selalu nak jalan 'shortcut'.


Well, actually this is the answer from Him for me to decide on something lah. Betullah, apabila Allah datangkan perasaan resah dan gelisah untuk melakukan sesuatu, there must be something wrong with that.


Kerana dosa tidak pernah membahagiakan.


O Allah, please protect me no matter where I am :')))

Sunday, March 5, 2017

Attention-seeker at 20?


Bila dah masuk 20 ni memang kita akan jadi attention-seeker ke macam mana eh?

Tak tahu lah nak cakap macam mana, somehow aku rasa aku makin kuat merajuk. Sangat kuat!
My style bila merajuk is I did the silent treatment. I didn't say a word pun. Merajuk lah memang merajuk. Tapi orang selalu cakap yang kita selalu merajuk dengan orang yang kita sayang je.

What I wish when I was sulking is ada orang datang and pujuk kita and tanya in a very soft and polite voice (of course it must be not a boyfriend). I wanna have that! Tapi bila aku merajuk je, takde sorang pun datang and pujuk T.T


Weh, aku nak sangat kot ada orang approach kita and try untuk faham kita, faham tak?
Entahlah, sejak sejak 20 ni kenapa tah dengan aku. I'm an attention-seeker suddenly. Rasa macam tolonglah faham and cari punca kenapa aku merajuk woiiii!?!



HAHAHAHA



I know this may sounds funny but it's real lah!



You don't know that feeling. Rasa macam kurang kasih sayang, rasa macam kurang perhatian...

Sebab aku ni jenis yang tak cakap kalau tak suka atau mengharapkan sesuatu. Faham tak?

Tak, korang takkan faham sebab korang bukan aku.



Aku akan rasa macam eii serba salahnya nak minta, serba salahnya nak cakap the truth and end up aku simpan simpan pendam pendam lepastu it burst out dengan cara, merajuk.
Tapi takde sape pun faham T.T

Right now, macam depress pun ada lah juga sebenarnya tapi entahlah. I try to avoid it. Be cool sometimes tapi not so cool. It is unexplainable. It is hard to be explained. No one couldn't understand.

Monday, February 6, 2017

Kembalilah kepada Tuhanmu


"Was it me or the environment or maybe my new friends?"


"So, you're trying to blame them?"


"Kinda."


"I don't think they involved."


"What do you mean? What are you trying to say?"


"I think it's totally your fault. Well, no hard feelings but I have to say this. You might think it's because of others. You blame them because you get influenced by them. And you feel kosong because it's you, who have changed. You changed your lifestyle. Where's your jaga ikhtilat thing dulu? Where's your spirit to be a wanita solehah dan anak solehah? Where's your tudung labuh bulat? Where's your limit when talking to guys out there, you can even make jokes with them, in WhatsApp and in reality? Do you think of them every single day? Do you put aside the Al-Quran? Do you read Al-Quran everyday? How's your hafazan? Do you perform your prayer on time? Have you ever not performing your prayer just because you're sleepy and you wanna continue sleeping and not performing your prayer (solat)? Kalau dengan Allah pun malas, inikan pula manusia. You keep asking, "sapelah nak aku kan?". So, you think you're ready enough to get married? So, do you think it is others fault? You still want to blame them?"


"............ (starts to cry)"


"I know you might get hurt of what I'm saying. I love you as my friend. And because of it, I don't want my friend hilang arah and hilang identity. Kau nampak macam tercari-cari diri kau yang sebenar. You've changed a bit sebenarnya but I don't know how to tell you so I guess now is the right time."


".........(crying)"


"It's okay, Sofeeya. You still have time. Better late than never. I'll always support you from the back. Jom berubah sama-sama. I miss your old you :')"


"Thank you Ca. I just, I don't know. Yes, aku hilang arah sejak keluar sekolah. Yelah, dulu duduk sekolah 24 jam biah solehah. Tapi bila keluar, betullah, kita yang kena pandai jaga diri. You know it's hard?"


"Yes, I know. Mujahadah is so hard and that's because Syurga is so expensive. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian."





They hugged each other.

Kembalilah kepada Tuhanmu.

Kerana dosa tidak memberikan kebahagiaan yang hakiki.

Sunday, February 5, 2017

Just a ermmm...



Pernah tak terfikir,

Mampukah kita menjadi ibu yang baik untuk anak-anak kita nanti?



20 tahun akan datang....


"Mama, adik teringin nak makan kuih kaswi. Mama buat boleh?"



Pandai ke idak?


Mampukah kita untuk memenuhi kehendak anak-anak sebaiknya walaupun dalam keadaan penat fizikal dan mental.



Ok bai, aku cuma terfikir je.

P/s: dah lama tak update blog, rindu, tapi takde topik nak bincang.

Tuesday, January 24, 2017

End-of-sem Break: Broga Hill


I went to Broga Hill yesterday. It was a great experience, I swear since this was the first time ever I went for hiking. Harini muscle aku sakit HAHAHA.. Lama tak stretching, so harini dia terkejut (bahasa orang biasa), unfortunately, aku tak sure in what is it in medical terms.


Being a medical student,

"Auch, sakit serratus anterior muscle aku."

"Knee joint aku longgar, ketaq."

"Ligament aku shaking."

"Alamak, do I suffer from tendonitis?"

"Muscle apa yang terlibat untuk flexion dan extension?"

Bila penat hiking,

"Lemak kat viscera aku banyak ni. OMG!" 



Other student be like,

"Belakang aku sakit lah."

"Lutut aku menggeletar."

"Kaki aku lenguh."



You know, nerd alert is on! HAHAHAHAHA. Haiyaaa! Seriously, when I went for hiking yesterday, those things kept popping on my head. The terms, abbreviation, the causes, the symptoms and even more worse, the insertion, origin and action of the muscles. Am I getting nerdy?


Nah, payung gambar.



New experience, new people, new life lesson.


Only 6 of us (SHAMSIM).


This photo is lovely!


Time nak turun lagi sakit weh, I swear!


Nahh, sotong tak jadi. Sorry, they are single but not available HAHAHAH




We captured every moment. Aku tak pasti total gambar berapa sebab guna 4-5 phone tapi yang aku dapat ada lebih kurang 100 something lah. Mula-mula rasa macam "boleh ke aku hiking ni?" tapi bila dah sampai puncak baru aku sedar yang kita kena yakin dengan diri sendiri sebenarnya. Trust your gut instinct and believe in yourself. Sape lagi nak percayakan diri kita kalau bukan ourselves kan?


Instead of family, kawan pun adalah tulang belakang kita, betul tak? I barely speak with guys, serious talk. Kalau aku macam nak konon-konon friendly pun kan, selalunya that guy yang akan rasa uncomfortable or maybe aku sendiri sebab dalam otak aku mesti fikir macam ni, "eh aku tak boleh cerita lebih2 dengan dia, aku tak kenal dia lagi."


So, most of the time, aku cuma boleh percayakan kawan lelaki yang satu sekolah dengan aku sahaja tapi itupun takdelah semua aku rapat. Beberapa je tapi kira kitorang kenal each other. Sebab dah berkawan since sekolah and kau dah kenal sikit macam mana perangai kawan kau ni kan hahahaha. Even yang perempuan pun, kalau aku nak share rahsia, aku akan cari kawan sekolah aku dulu. Entahlah, aku ni memang susah nak percayakan orang. Lagi dewasa ni, lagi berhati-hati aku pilih kawan.


Semakin dewasa, janganlah cepat sangat percayakan orang lebih-lebih lagi orang baru.. Ini resepi kehidupan terbesar. Kau biasa-biasa jelah, percaya jangan. Perhatikan dulu kawan kau, selidik background, test dia banyak kali then kau decide lah sendiri sama ada dia orang boleh dipercayai ke tak. Pandai-pandai kau lah.



Remember,

Trust takes years to build. It can be destroyed for seconds and takes forever to be repaired.



Aku sensitif sikit bab-bab trust ni. So, aku boleh percaya orang yang aku dah kenal lama (biasanya lebih 5 tahun). Kenal tu bukan kenal biasa-biasa, memang betul-betul kenal. Tapi kadang-kadang ada je kawan yang dah kenal lama and then break the trust, tapi aku harap aku tak dapat lah kawan macam tu. Takut juga.... mohon dijauhkan.


So, for whom I trust, you are so special to me! Don't break it!


I am so grateful for having them in my life as my friends! Rasa macam taknak kahwin sebab rasa macam dah cukup dah ada dorang tapi nanti kalau dorang kahwin macam mana? So, nak tak nak, kena juga lah gerak perlahan-lahan. Taknak lah jadi forever alone kan, cewahhhhh (nyampah). Sebab manusia ni tak kekal selamanya, takut dia berubah juga. I hope we can still keep in touch for years until Jannah in shaa Allah.


Seriously, aku anggap dorang as part of my family <3


Kalau gathering dengan dorang, I feel safe. So much (kau jangan nak buruk sangka lak). Like I said before, sebab aku kenal dorang dah lama, so I trust them and that's the reason why I feel safe when they are around me. Sweet tak I? HAHAHAHAHA

Kalau nak minta tolong pun kan, orang first yang aku terfikir is kawan sekolah aku.


Even mak aku pun, kalau aku cakap nak keluar dengan dorang-dorang ni, mak aku bagi green light sebab mak aku sendiri pun kenal dorang and trust them. She knows her daughter will be safe with them. Hehehehehehe...


Thank you koranggg untuk pengalaman semalam! Next semester punya holiday, kita plan lagi eh. Can't wait!

Wednesday, January 18, 2017

20 and marriage?


Wait, before I go straight to my point, you guys don't misunderstood pula...



"OMG, Sarah nak kahwin dah ke?"



Sila gelak beramai-ramai... Ready pun tak, memang tak lah. Banyak benda tak lengkap lagi. I think, it's only 10-20 out of 100. Or might be less than 10. Goshhhh! Sila kuburkan impian untuk mempunyai buah hati, dear Sarah hahahahahahaha.


I've been thinking about this for days.... Lebih-lebih lagi bila mengenangkan yang umur ni nak masuk 20 tahun ni. What?! I'm still young, 20 is too old because of the number 2 in front. Lol.


Last week, my friends and I were watching movie. And in that movie, there's a dialog,


"I'm sorry son. I can't go home yet."


Long story short, his son asked him whether he will be coming home or not and that dialog was the answer for his question. And suddenly, I came up with this thought,



"OMG, satu hari nanti kita mesti akan cakap dialog macam ni kan kat anak kita? Sobs..."
(Since we're going to be a doctor in shaa Allah, it will be super busy kan T.T)

And one of my friends replied,

"Ya weh.. Akan datang kan, kita akan jadi spoiler kepada anak-anak kita.. Yelah, sekarang kita hidup di zaman mak ayah yang garang dan tegas. Bila kita jadi parents nanti, kita pulak yang spoil kan anak."



Masing-masing pun terdiam lalu berhuhuhuhuhu...


Well, ada benarnya. But I think, I still want to be a strict parents, no matter what! Lol.


Aku rasa mak-mak sangat bila discuss pasal benda ni. But I have to spit it out because benda-benda macam ni keep popping in my mind like all timeeeeee. Aku banyak belajar melalui pemerhatian. I observe and I learn. I ask and I learn. My mom is the best teacher ever. I ask a lot of things to her. Yelah, dia paling banyak makan garam compared to me kan? She always lah nagging about you know, that anak-dara-suppose-to-do-and-know thing? I admit, I'm not ready at all!


Macam aku banyak lah terfikir, since I'm going to be a doctor one day, you know doctor kan busy, on-call, case banyak and then tak dapat nak balik. I've been following some doctors life through Instagram, maybe not their entire life but I can see they are hectic and their struggle is real.

Re-scheduling like always.
Siap ada planner.
Me? Zzzzzz with the planner thing.
Janji dengan anak nak balik malam ni tapi tak dapat sebab ada sudden case.
Terus aku rasa macam, omg sedihnya T.T



And then, kau dah lah busy, rumah kurang terurus, anak agak terabai, here, time management plays role! I'm really bad in this T.T (cry a river). Bila kau penat, kau boleh sabar ke nak layan anak? Nak layan suami? Nak kemas rumah? Nak urus rumah? Omg! Feeling so mak mak (okay, stop it!).


Lepastu, aku banyak lah tertengok video about parenting. Ramai orang single, nak kahwin sebab dorang rasa kahwin tu best. Tapi ramai juga orang yang dah kahwin, nak jadi single balik. Sebab bila dah kahwin, lebih-lebih lagi bila dah ada anak, kita banyak kena sacrifice kan kemahuan kita hanya untuk anak. Like, kalau single, ada duit gaji lebih, mungkin kau boleh nak shopping handbag, shoes, clothes, makeup, tudungssss and all things!


Tapi bila ada anak? Duit banyak pergi ke anak.
We need to sacrifice.



Lepastu, mak aku pernah cakap macam ni,


"Kebanyakan ibu muda sekarang, kurang sabar. Sebab tu banyak kes penderaan."


I find that to Sabar is so hard. You admit? Cuba bayangkan eh, one day, kita balik kerja dah penat, anak menangis, kita pujuk semua cara, semua tak kena. Agak-agak kita boleh sabar tak?


Aku banyak kali terfikir pasal benda ni! Aku boleh handle ke? Memanglah orang kata, kalau sayang, semua boleh. Tapi kalau iman time senipis kulit bawang? Kita jamin ke? I don't think so. That's why aku kata aku belum ready sebab aku belum sepenuhnya didik kesabaran dalam diri.


It's hard! Pastu, belum lagi part suami? Yang ni, nanti-nantilah fikir. Tapi yang paling penting is memasak. HAHAHAHAHA...


One day, we'll be living in our own house a.k.a home. I mean, a new family. Adakah kita mampu untuk mengekalkan kebersihan, kecantikan dan keselamatan rumah kita? Hahahahaha (amekaw 3K), I know this sounds funny but trust me, we need to think of this! Kan kita selalu dengar, home sweet home. Kalau rumah macam tongkang pecah? Orang semua duk perati je bila datang rumah kita.


Sebab rumah ni, macam first impression juga lah. Nak tahu orang, tengok rumah. Bersepah ke kemas ke? Sebab bagaimana rumah kita, itulah gambaran terhadap diri kita. Macam aku pernah cakap dulu, nak tengok orang tu kemas ke tak, tengok tempat-tempat peribadi dia. Macam meja study, almari, bilik tidur?



I don't want to be a spoiler to my future kids...

Well, feeling so mak mak again.

One more thing, aku selalu terfikir. Bila dah kahwin, adakah kita mampu untuk mencintai our spouse for the rest of our life? Will we survive through up and down? Will we support and motivate to each other for every second of our life? You know that thing...


Trust, love, commitment, well banyak lagi sebenarnya.


Like my mom said,


"Perempuan diuji bila lelaki itu tidak mempunyai apa-apa. Lelaki diuji bila dia mempunyai segala-galanya."



Sounds scary.


Kita selalu nampak kebahagiaan orang tapi kita selalu juga lupa di sebalik kebahagiaan mereka, pasti ada kesusahan dan cabaran yang telah mereka tempuhi bersama.


Banyak lagi persoalan aku tapi cukuplah setakat ni.


Semakin dewasa ni, semakin banyak perkara yang perlu kita fikir.



TAK NAK JADI DEWASA!


I'm not overthinking pun cuma thoughts tu banyak kali popping in my head.
Nak nak umur kita sekarang macam dah boleh melayakkan kita untuk kahwin lah (konon-kononnya).


I promise to myself to take care of myself from all the things yang Allah tak redha.
Semoga kita sentiasa berada di jalan yang benar.

Remember, bila Allah datangkan rasa resah dan gelisah ketika melakukan sesuatu, there is always something wrong with that.


Kerana dosa, tidak pernah mendatangkan kebahagiaan.

Friday, January 13, 2017

Kenapa nak dengki?


I really don't understand kenapa sesama kita perlu berdengki dengan kelebihan seseorang?

Cemburu tak bertempat?


Daripada kita membuang masa menambah dosa, adalah lebih baik untuk kita bersyukur dengan apa yang ada. Janganlah bila dah tak suka tu, every steps yang dia buat is a mistake to us.


Get your life, peeps!


Have faith in Allah, that's the main key. The key of life.


Why not kita jadikan kelebihan yang ada pada seseorang itu, take it in a positive way and say,

"Aku juga boleh!"


Why on earth ada orang macam ni Ya Rabbi T.T

Berhati-hatilah dalam kehidupan, di mana-mana pasti ada manusia yang menyembunyikan gunting dalam lipatan. Selamat hidup!

Thursday, January 12, 2017

Menjadi dewasa


Menjadi dewasa,
Mengajar aku untuk berdikari,
Menyedarkan aku tentang kepentingan diri.


Menjadi dewasa,
Mengajar aku untuk memulihkan hati sendiri,
Tanpa seorang pun di sisi,
Kecuali Ilahi.


Menjadi dewasa,
Mengajar aku untuk menyimpan perasaan sendiri,
Menyimpan rahsia peribadi,
Tidak semua perkara perlu dihebahkan,
Kelak hati akan disakiti dan dilukai,
Tiada siapa pun berhak tahu,
Tidak seorang pun.


Menjadi dewasa,
Mengajar aku untuk lebih berhati-hati,
Dalam meniliti sesuatu keputusan,
Kadang-kadang tanpa perlu perbincangan,
Mahupun campur tangan dari pihak yang tidak berkaitan.


Menjadi dewasa,
Kadang-kadang yang nampak baik di depan mata,
Tidaklah sebaik yang disangkakan,
Kadang-kadang yang difikirkan buruk,
Itulah yang terbaik untuk kita,
Mungkin selamanya.


Menjadi dewasa,
Mengajar aku untuk mudah memaafkan orang,
Kerana dendam,
Hanya terpadam,
Dengan sebuah kemaafan.

Thursday, January 5, 2017

Moving on


Remember my previous post?


Alah yang paling latest tu. So, ni sambungannya.


Last 2 days, I was informed that he already has someone else hahahahaha.
I don't know what to say and what to feel. But, I guess this is the best for me. You know, maybe this is the answer from Him. I've asked Him about him. Tanya apa tu, ada lah. So, maybe this is the final answer. Don't I feel sad?



Kenapa nak sedih? Hahahahahaha, I should be more than grateful because I know He has planned something that is more awesome than this. Somehow, I realize, whenever I have that feelings towards any guys, you know that feeling you want to be loved and you want to love someone, or maybe dengan kata lain, one day you want to get married with him and spend your entire life with him (read: the right guy), there must be something that will pull me from doing that.



You get me?



Means, macam ada sesuatu kuasa yang takkan benarkan untuk aku berbuat demikian. It's either you are not being able to confess or he already has someone else and of course you'll be broken up but then life goes on. All we need is to be positive.


I've tried so many times. And memang tak pernah sampai jauh kecuali sorang lah itupun dah 2 tahun move on. Itupun, selepas ada lah satu kisah ni. 8 tahun kot aku simpan perasaan kat dia hahahahaha. I know this is funny.


It's normal if you feel heart broken. Or maybe you wanna cry as much as you want but that won't heal you. Try to move on and ask Allah to remove that feelings from your heart. I know, it's hurt. It hurts so much. But we should be thankful to Allah. Remember, good thing takes time...


So, I think I have an exact azam tahun baru untuk 2017.

(cannot be shared, it's a secret)



And I've been thinking this for many times, there are a lot of perempuan bekerjaya yang umur dia dah menjangkau 30-an pun masih ada yang belum berkahwin sedangkan mereka bekerjaya, so kenapa aku nak risau? HAHAHAHAHAHAHA, stupidity everywhere. So, get your degree and teruskan kehidupan. Kita tak tahu bila kita mati. Ada kemungkinan yang kita akan mati dulu sebelum habis belajar ke? Kita akan mati dulu sebelum kita berkahwin?


Mati itu pasti.


So, stay strong, okay? The journey is still long. Very long. So many miracles can happen.
Jangan lembik, Dr. Sarah!
Doktor kena kuat (nanti kesian patient).



Sunday, January 1, 2017

Happy 2017!


Happy 20, kanak-kanak 1997!

Fortunately, aku baru je masuk 19 tahun haritu huahuahua.
So, raya tahun ni bila orang tanya, umur berapa? Aku confuse nak jawab apa.



19?

20?


Apa azam korang? Well, tak semestinya setiap kali tahun baru kena ada azam pun.
But I think I wanna achieve for something especially in my studies andddddd ehem ehem.

About him, I swear I don't have the special ability to get his attention towards me. I'm not even that kind of lembut-sopan santun-pendiam person. Why I said so? Sebab itulah ciri-ciri yang dia nak LoL.


Do I need to change myself?


I don't think so.


Why? I want to be myself. I want to be me. Because for me, everyone has their own speciality, kan kan? I am myself. Setiap perempuan tu ada lembutnya tapi bukan setiap masa. Setiap perempuan tu masih ada sopan santunnya.


I leave it all to Allah. Because He is the ONLY ONE who knows the best for me. Maybe I won't live long in this world? Maybe He has someone else who is better than him? Maybe he's not the one?

Nevertheless, I will keep trying, no matter what and tawakal.


So, 2017? Saya harap perasaan saya terluah.