Friday, December 30, 2016

Adab menjadi perempuan melayu terakhir


WARNING: PLEASE READ THIS POST IN A VERY SOFT AND POLITE TONE (kerana saya ini sopan orangnya).


I've been staying in the hostel since I was form one until now. Yes, it's a long period. Tapi zaman universiti ni bukanlah asrama sangat. We don't have a curfew, like all things are on your own responsibility and risk. You need to take care of yourself! Peraturan pun just a simple, general and very basic but still there are numbers of students who violate the rules including myself (of course, well not so proud tapi keadaan memaksa saya).


Well, that's life hehe.


So, I think, one of the biggest challenges living with other people is to adapt with their attitudes. I mean, we all are coming from variety of background. I think the common and cliche part is kebersihan.


This is also kind of a piece of advice to me as well. Setiap orang mesti ada flaws masing-masing termasuklah diri yang menaip ini.


I would like to suggest, why not bila kita nampak rumah tu bersepah like dah seminggu tak bersapu, kita just take the broom (as known as PENYAPU) and sweep the floor WITH kesungguhan. Yelah, kalau takde kesungguhan pun, sekali sapu, pastu biarkan je sampah-sampah yang terbang-terbang tadi, berterbangan. Tak kutip balik.

Biasalah, bila menyapu ni, ada satu makhluk yang selalu dengki dengan kita iaitu angin. So, kutiplah balik sampah itu dengan kesungguhan.

Besar pahala :')))


Bila rumah semua perempuan, faham-faham jelah pasal rambut tu blergh. Someone please invent sejenis floor yang boleh absorb rambut tu ke bawah dan terus kumpulkan ke satu tempat supaya senang untuk dikutip pleaseeeeee


And then, if you see the dining table (as known as MEJA MAKAN) dalam keadaan bersepah, apa kata kita kemas je tanpa kata. Biasalah, manusia ni semakin lama semakin malas. Plastik dan getah makanan semalam yang dah jadi tahi pun masih berada di atas meja. Yelahhh, aku tahu semorang dah besar nanti dah jadi kaya nak upah bibik kemas rumah kan :'))))


Lepastu, apa kata lepas kita makan, then ada tumpah tumpah kat meja (tak kisah lah meja mana-mana pun hatta meja study kita), sila LAP. Tak susah kan? It's a very very simple thing in this world.


Next, sampah! SAMPAH! Hahahahaha to be honest, aku pun fail bab ni because I really don't like to throw away the rubbish. HAHAHAHAHAH butttt sampah lah yang kena buang hari-hari. IT'S A MUST! Kalau nak buang sampah dalam tong tu, jangan lah buang makanan berkuah dalam tu hekhek. Lepastu, sila lah patuh jadual buang sampah. Ya Sarah, sila patuh juga ya. Jangan tanya aku kenapa tak suka buang sampah. Aku buang juga walaupun terpaksa.


Maybe last but not least, lepas guna MANGKUK, PINGGAN, CAWAN, SUDU, GARPU, PISAU DAN SEBAGAINYA, sila BASUH. Tiada bibik di rumah kita. Harap maklum hahahahaha.


So, let's us summarize:


  1. Sapu rumah, jangan harapkan ada KULI dalam rumah tu nak buat.
  2. Kemas meja makan.
  3. Lap meja bila lepas makan.
  4. Buang sampah.
  5. Basuh pinggan mangkuk sendiri.


Kebersihan rumah tidak akan tercapai jika hanya seorang sahaja yang bersungguh-sungguh untuk mencapai ke tahap itu. Kerjasama amat penting. Memang kita masih muda dan mengganggap perkara ni macam perkara remeh tapi kalau tak didik dari sekarang?


Taknaklah dengar, "perempuan zaman dulu, pandai buat kerja. Ringan tulang. Tapi perempuan zaman sekarang? Buat kerja rumah pun tak reti."


It's not all about tak reti but it's about malas.


I think, it's not wrong for us to develop all of these skills starting from now?

Like my mom always said, "tak rugi pun jadi orang rajin dan pembersih."


So, kalau rasa macam kita malas nak buat atau tak ikhlas, apa kata kita fikir macam ni,


"Let's challenge myself and didik diri sendiri!"



It's for us not others.


I just wanna say,

We will be a queen in our own house (if Allah wills it) with our beloved one. So, we will rule our own kingdom as well as our palace. Don't you want a beautiful, comfort and lovely palace of your own? Think it wisely.



Macam bagus kan?

Kau tak tahu ke yang aku memang bagus, LoL.

Aku tak reti nak cakap face to face.

Okay, no offense meh.

This is a general post.

Tuesday, December 27, 2016

What's wrong with me?


So, as you guys know, this week is our study week.
But, I don't know what the hell is wrong with me today?
Why I said so? Because I was embarrassing myself in TWO Whatsapp groups. Nahh, it seems not to many pun kan but still until now, I get embarrassed when I'm thinking of it.
So, this is one of my BIGGEST problems.

When I realized, I had done something embarrassing, I won't stop thinking about it.
I will keep thinking about apa-orang-kata thing. Like orang mesti kata pasal aku. Auch!


Well, people make mistakes everyday. Kan?
But I don't know what's wrong with me.


One of the scenes for today was when I was so excited to tell my friends about this Thursday. This Thursday we are going to have a revision session in a dissection hall and histology lab for our anatomy subject. So, I was so excited (like really?) to tell them that "let's divide the group into two according to the list name like during the practical in dissection hall. Since we have 4 groups, just follow that list name only." while actually, my ketua batch has told about it in our batch Whatsapp group. Like what? What the hell is wrong with you, Sarah? I didn't read about it before I told them about my idea. My bad!

I get embarrassed until now. Believe me?



The second one was when I was so excited (too) to tell my friends about "Hey dude, I've found you in my friend's photo on Instagram." So, what I did was, I've sent the photo to the Whatsapp group. But then aku rasa pelik gila because seems like there's no reaction from others. I was like, "Hey, I've found him in kawan lain yang bukan dari sekolah kita punya gambar kotttt." Lol. I know, it is not important enough pun to tell them but maybe just maybe stress sikit kot harini tah kenapa.


At last, the guy who was in that photo pun respon. Tapi still aku pelik, kenapa dia tak excited. You know what? When I was scrolling through my Instagram, he have uploaded that photo 4 HOURS AGO. Tapi aku baru nampak. And I was like, whatttttttt... What the hell is wrong with you, Sarah? Embarrassment everywhere.


Mungkinkah pengajaran daripada dua incident di atas adalah SILA BACA DAN SELIDIK SEBELUM POST. Lol. I'm not viralling any kind of issues pun hahahaha.


Well, I still get embarrassed until now!

Let's study Physiology!
Opppsssss....

Saturday, December 24, 2016

Study week be like


So, I decided to spend my weekend at home with my family (well, instead of waiting what kind of surprise or treat they want to give since last Wednesday was my birthday hehe).


But before went home yesterday, I was given a task by my friend to finish first 10 of anatomy lecture notes. Well, but you know me? I'm a kind of a lazy girl to do that immediately so as usual, procrastinating is the best thing ever to be done *astaghfirullah*.


After finishing the scapular region just now, I decided to stalk someone's blog or I actually want to know their love story. Since when they know each other and so on. Hahahahahah wasting time but I love to read blog. So, guess what?


Stalking and scrolling and stalking and reading, finally, I've found the title of my favorite song (which I've been looking for years). Wuhuuuu, please give me a big applause, lol.



 



Okay, got to go. I want to continue my stalking session.

Sunday, December 18, 2016

Comfort zone


Lepas baca blog seseorang membuatkan aku tersedar yang selama ni aku dah lama sangat berada dalam comfort zone. Ya, sangat amat lama.

Even dah masuk medical school, I'm still stick to my old and bad habits (I don't know when to change them?)

To be honest, aku seorang yang sangat suka spend too much time for myself atau as known as membuang masa. Tabiat membuang masa aku ni dah teruk sangat sebab aku dah terbiasa since sekolah. Kadang-kadang aku bersyukur bila aku disibukkan dengan pelbagai aktiviti ke sebab bila aku sibuk aku takde masa rehat and somehow aku rasa masa aku terisi juga dengan perkara-perkara yang berfaedah. Even though busy gila sampai tahap menyampah sebab takde masa but in the end aku akan berpuas hati juga.



"study lah untuk isi masa kosong."



Heh. Aku pun bukan budak study since sekolah T.T I'm not gifted, of course. Aku belajar macam biasalah bila nak dekat exam atau ada test or quizzes camtu je, untuk study tiba-tiba secara semulajadi tu kebiasaannya tak.


Ya, aku tahu aku teruk T.T


That's why lah aku cakap, I SHOULD LEAVE MY COMFORT ZONE! I've been in my comfort zone for almost 19 years kottt, ulang rutin yang sama setiap hari (membuang masa dan membuang masa) sedangkan masa tu nanti Allah akan tanya kat akhirat, apa yang kita buat kat dunia dulu? Macam mana kita uruskan masa? Kita laburkan masa tu ke arah kebaikan atau keburukan? T.T


Aku rasa kalau aku diberi test untuk tahu skala pengurusan masa aku, aku rasa I will go for FAIL kot. Bila fikir tentang pengurusan masa ni menyebabkan aku taknak grow up and you know that cliche thingy- kahwin. Sebab time aku single pun masa aku tak terurus, dengan family sendiri dengan kawan, very little portion kot untuk aku but still I can't. Well, it's my problem though.


Aku seorang manusia yang sukakan cabaran juga (kinda) tapi lepastu cepat defeat. Give up and burn out! That's literally me. Kadanga-kadang aku pelik kenapa aku ni jenis yang lemah sangat semangat padahal baru kena jentik sikit je ataupun ibarat baru kena gigit dengan nyamuk sekali je, garu sampai merungut-rungut macam dah end of this world, aigoo!


Maybe just maybe I need someone who will always motivate me and always remind me of my dreams ke hape kot but I don't think that way will work because for me, it's start from ourselves. Not from others. Others is just helping us but the main factor is DIRI SENDIRI, isn't it?


Sometimes kan bila dah ada semangat, dah berkobar-kobar lah ni tapi lepastu semangat tu kekal cuma sehari selepas dilanda ujian yang kecil sekecil bacteria (WTH!). Ya Allah *cry a river*


I should take a very first step to leave out my comfort zone.


Aku teringat kisah arwah Ahmad Ammar yang meninggal pada tahun 2013 if i'm not mistaken, time tu sumpah aku inspired gila dengan kisah sewaktu beliau hidup. Why?


Because he decided to leave his comfort zone, you know as a teen, we love to spend most of our time with friends like watching movies, laughing here and there, procrastinating, shopping (for girls like me), malas study dan sebagainya. Arwah meninggal di usia 20 ke 21 tahun kalau tak silap.


Usia yang sangat muda tapi pengakhiran hidup arwah Ammar sangat indah :)))
Dikebumikan di Turkey, satu tanah perkuburan dengan sahabat Nabi (if i'm not mistaken lagi).
Time tu pun berkobar-kobar weh nak study kat Turkey konon nak belajar kitab sambil belajar medic bagai. Sumpah! Aku semangat ah juga nak jadi hamba Allah yang hebat sampaikan aku baca tau buku tentang arwah Ammar ni. Aku ambil masa yang sangat singkat untuk habiskan buku tu sebab terlalu semangat hehe.


Tapi semangat tu dah hilang terbang dibawa angin. Betullah kata-kata tentang kita kena cari kawan yang betul untuk hidup. Aku bukanlah menyalahkan kawan-kawan aku tapi sebenarnya salah tu atas diri aku sendiri sebab aku yang terlalu terpengaruh dengan mereka.


Kalau sistem security tu kuat, takde orang pun boleh hack or crack sistem tu. Samalah macam diri kita, kalau ilmu kita tak kukuh dan tak kebal untuk halang diri kita daripada terus melakukan perkara-perkara lagho, maka outcomenya pun begitulah....


Allah, aku perlu kuat semula!

I think my old me is back.

Sarah, semangat!

Monday, October 31, 2016

Pengalaman: Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!

Hi all!


Harini masuk minggu kedua Sarah bercuti. Dua minggu je cuti, lepas je cuti terus exam mid-term T.T

Study medic ni, walaupun mid-term exam je pun, belajar macam nak final tahu tak. Dapat pula time cuti ni kat rumah, lagi banyak distractions. Kejap kang, nak tengok laptop (tengok movie), kejap kang turun bawah nak makan, kejap kang lepak dengan ibu macam-macam lagi lah.


Oh ya, minggu lepas, hari Jumaat, alhamdulillah Sarah telah dipanggil untuk menerima pinjaman pelajaran negeri Selangor. Kenapa Selangor? Heyyy, saya anak jati (tak berapa jati) Selangor hokayy.





Lahir di Selangor, mak ayah asal dari Selangor, memang kerabat duduk di Selangor cuma kami je terbabas duduk di Nilai, Negeri Sembilan (sempadan Selangor juga :p).
Nak cari suami pun, nak dekat-dekat je tak nak jauh-jauh. Susah! *tetibe*


Time tengah cuti haritu, selepas dapat result masuk degree, Sarah saje lah cari mana-mana biasiswa ke pinjaman yang masih dibuka untuk permohonan. Teringat Kerajaan Negeri Selangor ni haa hehehe. Kebetulan, alhamdulillah permohonan baru je dibuka. Apa lagi, terus mohon.


Nak tunggu JPA, lama lagi dan Sarah memang sebenarnya tak target untuk dapatkan JPA, since JPA sekarang pun pinjaman boleh ubah tapi syarat lebih kurang je dengan Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor ni. Jumlah pinjaman untuk JPA, sorry Sarah tak tahu.


Untuk Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor ni, kena buat dan hantar permohonan secara online dan hanya boleh dihantar sebaik sahaja anda mendaftar sebagai pelajar universiti. Macam Sarah haritu, daftar masuk universiti 29 September tau, tarikh tutup permohonan pula 30 September. Tak haru biru kau nak hantar? So, kuncinya ialah kau scan dulu segala dokumen yang dia nak, isi awal-awal maklumat yang dia nak semua then dah siap. Tarikh kau daftar je, buka portal Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Selangor (TKWBNS) and then klik HANTAR PERMOHONAN. Settle.


So, habis je daftar, Sarah terus buka portal. Nanti akan dapat satu form lah. Tunggu dalam 2-3minggu gitu, nanti dia umumkan keputusan secara online. Tapi sebelum tu, dia akan hantar mesej lah untuk inform kita. In shaa Allah, tak terlepas :)


Alhamdulillah, tunggu punya tunggu, dipanggil untuk temuduga. Minta lagi dokumen-dokumen penting, kelam kabut kehidupan bermula sekali lagi. Penatlah, nak fotostat itu ini, scan itu ini, isi form itu ini, minta sign semua lah, seriously, penat! Tapi orang kata, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian kan? So, bukan senang untuk senang!


Interview buat dekat main campus, USIM Nilai tapi Sarah punya fakulti terletak nun jauh kek Kolo Lumpur haa. Mula-mula bodoh kejap lah pergi call minta tukar tempat (Lol) padahal interview tu hari Isnin, boleh je nak minta pelepasan sebab dia dah bagi surat pelepasan siap-siap (haish). Interview hari Isnin, baliklah hari Jumaat tu kan? Duduk kek rumah sampai hari Isnin, apolah den tak terpikir pasal benda tu (haish). Terpaksalah buat surat rasmi pulek (sebab fakulti ni cerewet sikit bab-bab attendance) dan SKIP KELAS HARI ISNIN TU (T.T)

SEDIH IOLLS KENA SKIP KELAS tapi takpe, untuk dapatkan sesuatu perlu korbankan sesuatu kan?


Maka, pergila Sarah Nabila ke temuduga pada hari tersebut tanpa teman sob sob. Selalunya, ada juga lah kawan yang kita kenal kan. Sampai je sana, huish, boleh tahan ramai. Sebenarnya, Sarah dah terlambat sedikit waktu tu ye, sebab lupa daratan bila berjumpa dengan kawan-kawan lama sebelum datang tu huhuhuhuhu. Nasib baik belum start apa-apapun.


Sampai je, terus cari nama, panel ke berapa. Ohh ya, interview ni best tau sebab dah lah guna bahasa Melayu lepastu one to one punya interview bukan by group. Tapi akan datang, tak tahulah kot dia berubah kan? Yelah, zaman berubah, dunia dah maju *tetibe*.


Tunggu punya tunggu, Sarah dapat panel 5. Satu panel ada dalam berpuluh juga lah nama tau. Alhamdulillah, walaupun giliran Sarah yang belakang-belakang sebab lambat daftar tadi kan, tapi panel 5 ni cepat hehe. Tup tup dah sampai giliran.


Meh Sarah bagi tips serba sedikit sebelum masuk interview:


  • Pakaian mesti kemas (taknak tudung selebet, tudung tak kena dengan baju semua tu)
  • Muka mesti confident (bukan berlagak hokay!)
  • Bawa dokumen yang diperlukan dengan cukup!
  • Buat preparation awal, baca pasal Selangor.

Yelah, kita nak buat pinjaman dengan negeri Selangor, mestilah kena tahu pasal Selangor.

1. Nama Menteri Besar
2. Nama Sultan dan Permaisuri Selangor
3. Ketua Jabatan Pendidikan Selangor (atau apa-apa yang berkaitan dengan Kementerian Pendidikan)
4. Mungkin dia boleh tanya siapa Naib Canselor tempat kau belajar
5. Hal-hal berkaitan dengan kerajaan Selangor contoh macam, Selangor kan ada macam-macam program semua, so baca lah. Buka portal Selangor!
6. Daerah-daerah kat Selangor
7. Majlis-majlis bandaraya/perbandaran/daerah kat Selangor
8. Negeri-negeri kat Selangor
9. Bersedia fizikal dan mental apabila anda diberi soalan yang agak sarkastik
10. BACA JELAH SEMUA PASAL SELANGOR (HAISH)



 Baca je. Macam Sarah, awal-awal Sara dapat soalan yang agak mencabar juga sebab dia berkait dengan diri kita. Orang kata apa, kena psycho? Haa gitulah.

Contoh soalan dia yang Sarah ingat lagi sampai sekarang :')))):


"Awak kan duduk Negeri Sembilan, kenapa tak minta yayasan NS? Kenapa minta Selangor? Sebab nanti kami bagi pinjaman, kami tengok alamat. Alamat awak kat Nilai, Negeri Sembilan."


FUHH FUHH. Kau jangan tanya Sarah jawab macam mana soalan ni tapi yang penting aku jawab dari hati dengan hati-hati hahahahaha. Dia tanya lagi,


 "Kenapa tak minta PTPTN?"



Mana boleh cakap, "suka hati sayalah, saya tak nak minta PTPTN." *mata ke atas, tangan di bahu*

Jawab soalan tu, dengan jawapan yang bukan trap diri sendiri. Berhati-hatilah ketika menjawab.

Aku dapat juga soalan ni,


"Kalau tak dapat pinjaman ni, nak minta apa lepas ni?"


Sarah sebenarnya teringat pasal JPA tapi kau jangan try jawab sebab jawapan tu boleh trap diri kau sendiri huhu. Sarah tak mention langsung pasal apa-apa bantuan biasiswa/pinjaman lain time interview sebab fokus untuk PINJAMAN PELAJARAN NEGERI SELANGOR sahaja supaya tunjuklah yang kita memang sangat-sangat berminat.


Bila akhir-akhir tu, baru dia tanya soalan yang ada fakta sikit. Macam siapa nama menteri besar? Majlis daerah kat Selangor? Nama permaisuri, time ni, Sultan Selangor baru kahwin tau sebenarnya. Kebetulan pula, aku ingat nama je tak ingat gelaran. Nasib baik panel aku baik hati, suruh aku mention nama dia je tapi seeloknya ingat dengan gelaran lah :')) aku boleh lupa nak baca nama penuh permaisuri huhuhuhu.


Last, dia tanya, aku ada apa-apa soalan tak? Sebab Sarah fikir, tadi Sarah dah kena tembak berdas-das dengan soalan dia, so, Sarah kena tanya soalan yang menunjukkan bahawa Sarah betul betul betul berminat dengan Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor ni. Maka, bertanyalah seorang Sarah tentang, macam mana nak convert pinjaman ni kepada biasiswa :")


Kalau sijil/ diploma/ ijazah sarjana muda kelas pertama (SELAIN IJAZAH PERUBATAN/ PERGIGIAN DAN VETERINAR), semestinya akan ada pointer yang perlu anda capai untuk tukarkan kepada biasiswa atau minta kepada pengurangan bayaran balik.

Tapi, untuk Ijazah Perubatan/ Pergigian/ Veterinar, anda perlu LULUS dan TAK REPEAT, then terus convert biasiswa tapi dengan syarat, kena kerja dengan kerajaan (KKM) selama 10 tahun :")))

Bagi Sarah, sangat okay tau. Sebab percayalah, bila ambil medic ni, orang dah tak heran sangat dengan pointer, kebanyakan student aim untuk lulus tapi sebenarnya kita kena aim lagi tinggi lah kan?


So, habis je interview, Sarah rasa puas hati (alhamdulillah) sebab Sarah berjaya tanyakan soalan yang sangat bernas (rasanya, sangat bernas hehe) kepada penemuduga tu hehe. Mungkin, ada markah lebih ke? Sebabbbb antara tips untuk NAIL THE INTERVIEW (bak kata omputih), bila sampai je sesi Q&A, tanya soalan yang boleh tarik perhatian dia sampai dia rasa macam wow! Tanya soalan yang menunjukkan bahawa kau betul-betul nak biasiswa/ pinjaman tu. So, tu jelah kot pasal interview. Then, dia kata the result will be released in another 2 weeks. So, menunggulah aku..............



___________________________________________________________________________________


Hari Jumaat pagi (tak ingat berapa haribulan), aku dapat mesej dari SUK untuk check result kat portal. Huish, excited kemain.

Check check, alhamdulillah dapat. Bersinar-sinar mata aku time tu hehe. Terus call ibu dan ayah, inform dorang hehe. SUK bagi tempoh selama dua minggu tau untuk settlekan semua benda tu, tapi yelah sebab seminggu pertama, aku tak balik. Jadual penuh dengan kuliah. Nasib baik minggu kedua tu, aku cuti. Memang satu minggu tu, dari hari Isnin sampai Jumaat, tak cukup tidur weh. 5 hari tu asyik keluar pagi je. 3 hari daripada 5 hari tu, asyik balik malam je. Minta sign penjamin lah saksi lah, matikan setem dan banyak lagilah. Tipulah weh kalau tak penat.

Perkara ni jadi agak rumit bila SUK suruh kita buka akaun bank dulu (BANK MUAMALAT SAHAJA), baru boleh nak download borang-borang yang kena isi tu. Sebab Bank Muamalat ni tak semua tempat ada, ada kat bandar-bandar besar je.


Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Ingat ni.
Bukan senang untuk senang!
Bukan senang untuk dapatkan duit yang hampirrr percuma ni
(kena study dapatkan pointer bagus baru boleh jadi percuma, kan?)



Sampai je hari Jumaat, bertolak pukul 6.40 pagi gitu sebab takut jam kan, dah lah dari Nilai nak pergi Shah Alam huhuhu. Pagi-pagi tu pun dah jam tapi sebab keluar awal kan, alhamdulillah sampai lebih awal daripada yang dijangka.


Everything went well kecuali satu perkara. Aku terlepas pandang pasal yang pelajar dan penjamin-penjamin wajib TURUNKAN TANDATANGAN di setiap muka surat perjanjian! Nasib baik ayah aku perasan sebelum aku pergi serahkan borang tu semua. Padahal sebelum tu, aku dah mengeluh dah, "kalau lah masuk awal tadi, mesti dah boleh balik awal."

Rupa-rupanya, ada benda lagi tak settle. Sesungguhnya, tak semestinya benda yang kita suka itu adalah baik untuk kita :")) alhamdulillah, Allah permudahkan urusan pada hari itu.


Habis je serah borang, fuhhh lega gila wehhhh. Lega sangat-sangat, alhamdulillah.

So, sekarang tinggal tunggu duit masuk je hehe.

That's all about Pinjaman Pelajaran Negeri Selangor.


If you guys have any inquiries, drop me an email at seraasaharudin@gmail.com.



Thanks for reading, peeps!

XOXO

Friday, October 21, 2016

Kakak


Assalamualaikum uollss lama tak jumpa muahahaha

Sihat ke tuwww? Buat apa? Dah breakfast?

Harini sarah kelas lambat sikit (wehuu!) padahal pukul 11pagi nanti ada kuiz -.-
Tu yang sompek yo lah haa nak post kat blog ni wehehe


When I was a kid, I really didn't understand when people kept talking to me, jadi kakak (especially kakak dan merangkap anak sulung) ni tanggungjawab yang berat dan besar.


Cliche reason; sebab anak sulung akan menjadi contoh untuk adik-adik (so what?)


Dulu, memang excited sangat bila dengar kawan-kawan yang ada kakak, i mean, dorang bukan anak sulung. Tak kisah lah anak ke berapa tapi they have brother(s) or maybe sister(s) and I punya excited sampai tanya banyak kali about "best tak ada kakak/abang?"


And of course, jawapan dorang "BEST!"
So, dulu aku macam tak puas hati lah why on earth aku dilahirkan as anak sulung, perempuan pula tu urgh!!! Sebab my siblings semua perempuan, so macam takde adik-beradik lelaki and I literally don't know lelaki ni perangai macam mana hahahahaha


Sebabkan dengar kawan-kawan kata, best ada kakak, so banyak kali jugalah aku tanya adik-adik aku time kecik dulu, "best tak weh kau ada kakak macam kakak?"
Tak tahulah time tu jawapan dorang sebab nak menyelamatkan diri ke atau memang jawapan yang jujur, "best je ada kakak. asal?" Aku rasa macam tak boleh dipercayai pun ye gak hahaha.


Hari demi hari berlalu sehinggalah aku pun dah masuk alam kampus kan, means dah besar lah. Pernahlah aku tanya adik aku lagi, "best tak ada kakak macam kakak?"
Jawapan dorang, "biasa je lah, okay je, asal lak kau tanya?"
Aku imagine yang dorang akan jawab soalan aku dengan excited rupanya tu je yang aku terima -.- (lol)


Tahu tak, aku selalu observe kawan-kawan aku yang ada kakak ni, macam mana kakak dorang sampai dorang (ada lah beberapa orang) memang rapatlah dengan kakak dia. Kang sikit-sikit kakak. So, aku belajar melalui pemerhatian, seorang adik ni nak kakak yang macam mana?

Sebab yang aku ni pula jenis nak adik hormat kakak. Bukanlah maksud aku dorang tak hormat, mungkin dengan kata lain, takut kot hahahahah. Sekali je aku suruh, terus buat (queen control kan? LoL) tapi aku tahu benda tu takkan berkesan. So, bila aku tahu, aku apply. Lepas observe mana yang sesuai untuk di-apply kan, aku apply.


Rupa-rupanya, seronok sangat jadi kakak dan lebih seronok sebenarnya kalau adik-adik kau mempergunakan kau, I mean like, adik kau minta tolong ajar Biology ke, maths ke, Arab ke, minta tolong dia buat assignment ke, trust me, walaupun benda tu memang sekali dengar mesti macam "alah, malasnya" tapi benda tu seronok sebab adik kau menyedari kewujudan kau untuk digunakan instead of minta tolong kakak orang lain ajarkan.


And then, aku selalu berharap yang aku ni jadi kakak yang sentiasa dirindui oleh adik-adik sebab yelah asyik aku je rindu adik-adik kan? Guess what? Adik aku rindu aku wehhhh time minggu lepas dia sorang je yang balik dari asrama, yang lain semua tak dapat balik including me.




Bukti yang aku tak tipu hahaha


Terharu bhai bila aku baca adik aku cakap, dia sunyi tanpa aku cewahhhh

Padahal bila kat rumah, dia duduk bilik je tak sangka pula yang dia akan rasa sunyi bila dia sorang je balik kannnnn


Dan aku selalu berharap, aku boleh jadi kakak yang gila-gila dengan adik aku, I mean, yeah, macam kawan-kawan aku yang lain, dorang sampai setiap malam gosip dengan kakak dorang, cerita pasal crush, chitchat sampai tengah malam and semua lah! Jealous iolls. Yang sampai, bila ada movie baru, excited nak bagi tahu kakak orang pertama. Yes, aku mengimpikan semua benda tu menjadi realiti. And alhamdulillah, nearly menjadi realiti lah lebih kurang. Selalu je adik aku bagi tahu movie apa yang best semua tapi aku ni jenis tak layan Hollywood sangat, Bollywood aku layan so dengar time mula-mula je excited lepastu takde apa dah Lol.


Then, selalu je kitorang gila tak betul hahahaha sampaikan boleh borak antara adik-beradik kat rumah orang. Gosip dengan mak pasal crush (of course lah!). Mana boleh simpan rahsia wehhh, kau suka orang, share ah sekali dengan aku!


Pernah sehari tu, time tu hari sabtu, mak ayah pergi kenduri, kebetulan, aku dan 2 lagi adik aku taknak ikut. So, kitorang tengoklah cerita "Train to Busan". Weh, macam orang gila masing-masing. Adik aku punya saspens sampai menjerit sampai aku pun pelik, kena ke jerit time tengok movie blergh tapi okay je seronokkkkk sangat hahaha. Yelah, since semua duduk asrama ni, bukan senang kan nak spend time sama-sama, nak tunggu semua balik je pun bukan senang. Aku, jadual dah lain. Adik bawah aku lain, yang lagi bawah tu pun lain.


Dulu, aku selalu tengok adik-beradik orang lain, kenapa boleh jadi best dan havoc macam tu?
Sekarang, aku dah jumpa jawapannya. Kalau kau nak hubungan adik-beradik kau rapat memang macam air yang dicincang takkan putus, kau yang kena mulakan dulu especially yang paling tua (the eldest one). Sebab yang paling besar ni sebenarnya play role yang sangat penting. So, aku telah pun cuba untuk hidupkan suasana yang aku impikan selama ni untuk adik-beradik aku dan masih belajar. Aku harap sangat hubungan ni berkekalan hingga ke Jannah. Alah, gaduh sikit tu biasalah kan?


Aku cuma taknak jelah gaduh yang sampai dendam antara adik-beradik tu (na'udzubillahimindzalik). Takut sangat bila ada yang sampai bunuh antara adik-beradik, dendam kesumat sampai mati, macam-macam lagilah kan. Aku nak adik-beradik aku saling membantu sampaiiiiiii mati nanti. Bila kakak susah, adik bantu kakak. Bila adik susah, kakak bantu adik. Saling melengkapi lah. Nak nak nanti bila masing-masing dah ada keluarga sendiri kan.. hmmmmmm....


Adik-adik den, kau jangan nak kahwin cepat sangat nanti susah nak kumpul lagi hmmmm (dahlah semua adik beradik perempuan haihhhh)



Time to breakfast! Got to go!

Thanks for reading!



Lotsa love,
XOXO


Wednesday, October 5, 2016

#siskenatinggal


T____T


semalam kan, hahaha.
time lepas maghrib, aku tengah lapar lah cari makanan. fortunately, ada roti je. so, makan lah.
housemate semua bantai makan bihun tomyam tau, perghhh bau dah lah menusuk kalbu.

tak offer sikit pun T____T (cewah, kang habis orang punya aku makan)


tiba-tiba kawan shamsim (student shams masuk usim) update, yang dia craving makan mi sup.
dia cari kedai lah, and aku pun bagi suggestion sekalituuuu,
dorang pergi makan ramai-ramai tanpa aku (reunion kecil-kecilan lah gitewww)


sumpah menangis hahahaha (ciwek kan?)
rasa kena tinggal hoho.
dahlah tengah lapar, pastu takde orang nak offer food and then kawan shamsim keluar nak pergi makan food. POOFF!

rindu lah weh T_T sebab tu nampak macam lonely walhal tak lonely pun.
rindu kawan-kawan satu batch, aku masih tak boleh move on merindui kawan-kawan QN1014
dulu time tamhidi, selalulah kumpul sama-sama, makan dan sebagainya.
dak QN ni suka makan, so kau ajak je, confirm jadi.
tak macam kawan baru ni, dorang tak suka makan free T__T


nak buek cemano, orang tu kan lain-lain

pastu, aku suruh lah dorang selfie banyak-banyak semalam.


























amboi selfie sakan nampak









wehhh rindu lah T___T

kat sini cuma 3 ketui ja shamsim, dapek lak sorang laki, memang tak lah nak makan sama-sama tu ahahahahaha


asal aku macam lonely sangat ni?

tak lonely, tapi sebab dah anggap QN ni family, family yang cannot be replaced oleh mana-mana batch. trust me.


QN, lain. special. unik. tak boleh diganti.


lain kali nak kumpul jangan lupa ajak aku T___T

nak ikut jugaaaaaa T___T


jaga diri QN!



iolls rindu batch iolls.
#siskenatinggal #sissedih #datanglahKL #nakkumpuljuga


XOXO

Saturday, October 1, 2016

Please, appreciate


Assalamualaikum and hello all!


Long time no see, I know. Hmm, alhamdulillah dah sebulan masuk degree hehe.
Busy tu, biasa-biasa je just like tamhidi life dulu tapi pack sikit je. Sikit lah.


But that's not my main point for my topic tonight. I just wondering..


Most of my friends yang sekarang ni, memang datang dari background keluarga yang tak suka appreciate cerita orang ke? I mean, like this...


I am talkative person. And most of the time, I would love to tell my story or maybe I guess I'm not membebel at all pun (certain person, yes, and orang yang aku rapat je), just sometimes I'm sharing my personal opinion on certain situation only, andddd people would just staring at their phones and ignoring me. Their responds would be just, "ohh yekee" and then continue playing the smartphone.


Yes, the phone is smart but not the user! Urgh, i'm so aggravated with this kind of people. Can you just appreciate someone's effort when they are sharing some story or maybe opinion? Can you put down your smartphone when someone is talking? That is rude, for me! It doesn't matter whether you are interested or not into what topic is she discussing or whatsoever but please, appreciate her/him. At least, show your effort that you are actually APPRECIATE their story!



Please lah. Ni tak, sibuk tengok phone benda yang bila kita tengok, rupanya dia tengah sibuk scroll instagram je pun. And one more, most of the time, bila aku tanya soalan ke kan, people would just ignore me and staring at their "so smart" phone tu! Hello, I need your answer okay. Please lah. Don't be rude! Kita tahu nak marah orang bila orang tak jawab soalan kita tapi kita sendiri buat kat orang macam tu, so kau rasa?


I guess perkara ni have something related to manner juga kot. Manner, bila orang tengah bercakap dengan kita, make an eye contact. Tapi kita sibuk main dengan gadget kita yang acah-acah hebat tu and then ignore je. Memang, to be honest, I hate with this kind of people! Please please please, be a good listener (at least). Fed up sangat dengan orang macam ni, and last-last bila kita dah terkena, of course lah ada macam rasa nak balas balik kan kat orang tu, betul tak?


Aku tahu, tu tak baik. Biarlah orang nak buat apa kat kita, tapi kita kena buat baik kat orang. Tapi yeah, geram sangat kan.... Sabar selagi mampu T.T


I tend to be a quiet person and talking when it is important only since I've entering USIM. Why? Because most of the people here are so annoying. Yes, I should accept dorang tu macam mana bagai-bagai semua. I'm not talking about this thing untuk kepentingan peribadi, nope but I have observed this kind of thing around me too. You know what, just because of gadget, kita semakin dah tak cakna dengan keadaan sekeliling. Kita sibuk nak jadi orang yang pertama tahu tentang berita luar kawasan kita tapi kita lah orang yang gagal untuk prihatin dengan keadaan sekeliling.


Sadis kan?



So, last but not least, tolonglah appreaciate bila ada orang sedang bercakap. Cakap kat depan ke cakap kat sebelah kau ke mana-mana jelah. Apa perasaan kau bila kau tengah bercakap dan tengok orang lain bagi respon dengan muka yang membosankan?


Fikir-fikirkan sendiri.


Thanks fo reading!
XOXO

Tuesday, August 23, 2016

Missing my QN1014


Tadi baca group batch kat whatsapp, ada member update kawan yang study kat France nak balik dah.


Terus rindu batch. Mana tak nya? Mana boleh lupa kawan-kawan satu batch. Walaupun tak lah rapat sangat and biasa lah ada lah juga memori-memori hitam tu tapi memori hitam tu sikit je biasanya.


Paling rindu untuk dikelilingi dengan kawan-kawan yang tak sombong, yang rajin tolong orang, yang tak lokek ilmu, yang humble yang segala-galanya lah. Bukanlah terlalu mengagungkan mereka tapi itulah hakikatnya. Sahabat, andai aku diberi satu hari untuk memilih apa-apa kuasa, aku akan memilih untuk kembali ke zaman sekolah dulu. Sumpah rindu!


Bila dah keluar sekolah, mana nak dapatnya? Ada juga lah yang ada, tapi yang ada tu memang gem! Jangan lepaskan gem tu! Bukan germ okay, it's gem!



Kenapa rindu sangat ni haih T.T


Banyak benda kita harungi bersama-sama, dari set-up sebuah majlis (berbuah-buah rasanya) sampailah ke keputusan SPM 2014. We made it happened! First student yang berjaya mendapat 11A+ ialah student daripada batch QN1014. Walaupun pngk agak menurun tapi takpeee... Kita tetap berjaya! Itulah memori terakhir yang kita tinggalkan untuk sekolah.


Setiap tahun, cikgu pasti akan meluahkan kekecewaan terhadap batch kita. Yelah, batch kita tak cukup bagus kalau nak dibandingkan dengan batch sebelum-sebelum ni. Tapi itu tak melemahkan semangat kita semua, malah kita semua bangkit! Aku rindu semangat itu. Kadang-kadang tiap kali lepas bengkel, kumpul jap. Bincang sesuatu untuk perubahan masa depan acewah. Ketua tingkatan setiap kelas lah paling bagus. Setiap ketua tingkatan alert dengan anak-anak buah.


Aku paling salute dengan ketua tingkatan kelas aku lah, of course sebab aku duduk kat kelas tu hehe. Anas, namanya. Dia memangggg semangat! Semangat yang bukan main-main. Sampaikan, time aku nak pergi interview untuk medic pun dia whatsapp aku wish good luck tau! But sadly, aku tak dapat reply on time sebab phone rosak time tu. Serious, bila baca balik, aku terharu gilaaaaaaa T.T
Aku simpan lagi tau conversation tu, jangan main-main. Dia punya semangat tu meletopssss!

Aku ingat lagi ayat dia,

"Doktor ni insan terpilih dan aku yakin kau lah insan terpilih tu.."

Membakar semangat gue!


Memang best lah! Rindunya......



Cepatnya masa berlalu, sedar tak sedar dah nak masuk 2 tahun aku tinggalkan sekolah. Last day, 25th November 2014. Yes, I still remember the date I left my lovely school.


Hopefully, aku akan berjumpa dengan kawan-kawan species QN1014 juga kat usim ni hehe. Hopefully, harap tak tinggal harapan je.



Semoga korang semua berada di bawah lindungan-Nya, QN1014.
Belajar elok-elok.
I won't forget all of you.
 Missing all of you.
I'm proud to be one of QN members ;)




Lotsa love,
XOXO

Monday, August 15, 2016

Thank Allah for what we have


Assalamualaikum y'all! How time flies!


Two weeks from now, I'm about to embark into a new phase, new chapter of my life. Pheww!
Tipulah tak nervous and guess what, until now, I still macam tak percaya yang, 
"Sarah, you've grown up!" Nayyyy..


Remember my post on 15th May 2015? The day I declared, I rejected two scholarships? One was Biasiswa Perguruan Persekutuan KPM Program Pelajar Cemerlang (PPC) ke Jordan and another one was Program Pembiayaan Pendidikan Peneraju Tunas Potensi 2015, course Sains Kesihatan @ MSU, Shah Alam (offer letter dia ada lagi kat rumah duduk dalam sampul :'))

Kalau korang nak baca, nah klik Yakinlah: Rezeki itu Jaminan Allah :)



I still remember how was my feeling at that time, refusing two offers kot, gila tak sedih :"(
Tapi, aku tekad, I want to be a doctor. No matter what, though yuran kena bayar agak mahal juga time tu (tambah dengan ayah belum dapat offer kerja time tu) it was hard. Really hard! Tapi Allah kan dah kata, di setiap kesusahan, ada kesenangan. Bersama-sama kesusahan, ada kesenangan.


 
Walaupun time tu hati macam ada sikitlah keraguan, what if kalau tak dapat doktor? What if kalau tak dapat pointer yang dia nak? What if kalau dah dapat above 3.5 tapi tak kena panggil iv? What if... what if.. what if... memang time tu dah kata dalam hati, mesti sedih gila tolak dua biasiswa ni kalau tak dapat doktor.



Last monday, alhamdulillah, Allah has answered my prayer since I was in standard four, I was accepted into USIM's medic program. Nak masuk medic USIM ni, salah satu syarat wajibnya ialah dulu mesti belajar kat tamhidi. So, student tamhidi je boleh masuk medic program kat usim. Kiranya, privilege untuk aku (dan kawan-kawan) kitorang tak perlu compete untuk dapatkan tempat dengan orang luar (student matriks and asasi-asasi lain). Pheww, alhamdulillah. Allah knows the best, right?



Somehow aku rasa macam tak percaya lagi sebab diterima hahaha. Bukan tak bersyukur lah tapi macam wahhhh serious lah macam mimpi pula ngehngeh. Y'know why? I'm an average student, kadang-kadang markah tinggi kadang-kadang menjunam, kadang-kadang je constant. Since sekolah menengah kot. I was surrounded with friends yang ada background, dulu SPM 5A+, 10A+, straight A's SPM, tajaan bursary and macam-macamlah. Kiranya, mereka dah hebat dari sekolah lagi. Aku? Aku bukan student straight A's apatah lagi mempunyai A+ sehingga 5 subjek. Cuma dapat 2A+ je itupun subjek agama hahahaha.


Tu aku tak cerita lagi time midsem semester 2 haritu, maths aku dapat 40 over 100?
Siap kena tahan lepas kuliah kira pointer berapa kena dapat untuk dapat at least B+.


Eventually, I went for C+ for mathematics HAHAHAHAHA
(fail lah bab calculus, serious cannot go)

So, of course lah insecure dengan kawan-kawan yang super hebat ni kan?



Aku harap aku boleh survive. To be honest, aku tak rasa yang usaha aku ni telah melayakkan aku untuk sambung medic. Serious bukan! I know myself better than you guys, of course. I'm not even a studious-bookish person, I love to spend my weekend with rehat sepanjang hari or completing the house chores. Sebab bagi aku, kan dah penat 6 hari (including Saturday sebab sekarang ni orang suka buat program hari Sabtu juga), so why not untuk kita reward myself kan? BHAHAHAHA.



Aku kena ubah 360 degree kot, nak jadi doktor tak boleh malas-malas, rehat-rehat, tangguh-tangguh tidur-tidur. Sebab tulah sampai sekarang aku still tak percaya yang aku diterima hahaha. Sebab time tamhidi dulu, aku selalu tidur cepat and not a morning person (bangun pukul 6 pagi selalunya). Kadang-kadang 5 pagi ke 5.30 pagi. Then, pergi kelas. Balik je, makan, mandi and solat. Orang selalunya malam-malam dia study kan? Buat tutorial ke? Buat nota ke? tapi aku?



Nope.



Tengok ah mood nak buat apa. Kadang-kadang lah buat tutorial. Tapi sebenarnya aku pun macam tak tahu aku buat apa. Aku akan buat apa yang aku suka. Kalau ada tuto, aku siapkan. Kalau takde, I rarely study so I sleep early or read novel. Study tu macam, tengoklah.. lagi 2 minggu nak exam ke... last minute, aku akan pulun. Memang stay up tu pasti because I'm a night owl sebenarnya. I can even stay up until dawn pukul 10 pagi tidur balik. Zohor kang bangun hahahaha. Kiranya berapa jam je aku tidur. Aku dah boleh dikatakan kebal lah tapiiiii akan ada satu hari nanti, aku akan top-up masa tidur aku hehe. Sebab macam dah terkumpul kan?



dulu, zaman upsr dulu pun aku macam ni juga. Dapat 5A lepastu tak percaya yang aku dapat 5A. Rasa macam yeke ni 5A, ke kena tipu haa macam tulah rasanya hahahaha.

Zaman PMR pun sama juga! Dapat 9A dah kena panggil atas pentas pun dalam hati aku rasa tak puas. Bukan tak puas sebab tak dapat best student ke tak dapat duit banyak ke apa, TAKKK! Tapi rasa macam usaha aku berapalah sangat, sekali Allah bagi 9A, padahal memang doa minta hari-hari nak 9A. Tah pape kan?


Time SPM tak rasa sangat sebab aku tak dapat apa yang aku nak. Aku memang minta 11A tapi aku tak yakin yang aku dapat 11A. Aku memang bukan budak pandai setakat top top dalam batch tu adalah sesikit. Lagipun, awal-awal lagi aku dah rasa yang aku memang tak dapat straight A punya gitulah.


Sebenarnya, sifir kehidupan ini ialah 20-80. I have mentioned in my previous post (hang cari sendiri). Bukannya 80% tu usaha kita whilst 20% is perkara sampingan like doa orang sekeliling and even amalan kita, nope!

the truth is 20% represents our effort(s). 80% ni yang campur perkara lain-lain..

80% ni lah merangkumi doa ibu dan ayah, doa adik-beradik, doa orang-orang sekeliling kita (nenek, makcik pakcik belah ayah, makcik pakcik belah ibu, tambah dengan atuk nenek sedara yang kau ziarah time raya haritu, tambah dengan kawan-kawan mak ayah yang terserempak kat tetengah jalan, moyang, sepupu dannnnn ramai lagi). See, doa je dah ramai.
Belum tambah amalan seharian kita?

Siapa kita di masa depan adalah bergantung kepada amalan seharian/mingguan/bulanan/tahunan kita.


Dan yang paling penting ialah,


Rahmat Allah.


Kita takkan dapat apa yang kita nak kalau kita tak dapat rahmat-Nya.
(ni bukan pakcik Rahmat sebelah rumah kau ya)


Allah kasih dan Allah sayang, maka dia bagi apa yang kita nak.
Bila Dia tak bagi, bukanlah bermaksud Allah tak sayang tapi sebabkan Allah lagi sayang lah, Dia tak bagi. Sebab hanya Dia tahu apa yang terbaik untuk kita.



Kalau kita tak dapat apa yang kita nak, jangan nak sedih-sedih sangat.
Tak patut pun nak sedih sangat sampai mogok tak makan.
Kenapa nak menidakkan rancangan Dia?



So, sebenarnya usaha kita alah, ciput mana je. Bukanlah aku kata,
"kau tak payah usaha, kau doa je nanti dapatlah." TAK!


Semua benda tu kena seiring lah kiranya. Cuma satu perkara yang kita kena ingat, kita belajar lah sampai tengah malam, sampai tak nak bergaul dengan orang, sampai stress stress, sampai tak ambil tahu pun tentang hal sekeliling!, usaha kita sia-sia kalau hubungan dengan mak ayah pun tak jaga.



Kalau rasa call mak ayah tu membazir masa, sila fikir dua kali.
Kalau rasa borak dengan mak ayah tu membuang masa, fikir lagi.
Kalau rasa balik rumah kena tolong mak ayah buat kerja rumah tu mengganggu masa kita study, FIKIR BALIK!


Fikirlah sendiri, malas nak hurai. Dah besar kan?



Back to our main topic, perasaan sekarang macam tengah campur-campur tau, nervous, anxious, excited and sad (sebab dah habis cuti :(  ). I know, it's not gonna be an easy ride kan? So, the time has come! I have to put all my insecurities aside, just ignore people yang nak mengganggu perjalanan tu, just kick them off. Yezzzaaa!



All I can say is, alhamdulillah.
I thank Allah for what I have and I trust Allah for what I need.


Do you want me to share my meandering journey in order to get into medical school?
(macam hot sangat, booo!)



Okay okay.
Thanks for reading!

XOXO

Friday, August 12, 2016

Pelbagai kerenah manusia


Assalamualaikum semua!


Semakin kita dewasa, semakin banyak kita lihat (dan faham) akan perangai atau kerenah orang kan?

Even myself, ada banyakkk kerenah (plus cerewet sikit) and also I have my own flaws, my own dark side.


Memang taklah, nak jadi perfect sampai bila-bila pun kan?


Tapi betullah, bila kita dah banyak jumpa orang dengan pelbagai kerenah, kita akan cepat matang (sebab banyak berfikir) dan lebih cepat buat tindakan untuk berjaga-jaga. 


Aku pernah kena, kawan pinjam duit konon kata takde duit nak balik lah apa lah, nanti nak bayar balik. Mula-mula dia minta RM100 wehhhh. Pergh! Memandangkan time tu pun aku macam lack of money aku cuba juga bantu dia. Aku bagi pinjam RM70 sebab aku fikir apa mahal nau kau punya tambang padahal dari Johor ke Negeri Sembilan je pun. Tiket bas berapa je hekelehhh tahulah aku tak pernah naik bas kan sampai hati kau tipu aku. Padahal sebelum aku bank-in kat dia, aku ada tanya mak aku dulu, mak aku dah warning awal-awal, jangan nak bagi dia kata. Tapi sebab kesian aku bagi (aku ni cepat sangat kesian kat orang tu masalahnya). Lepas dah bank-in tu mak aku cerita yang mak aku first time tengok dia pun, mak aku tak berkenan langsung. Aku percaya dengan mak aku sebab biasalah mak, ada naluri keibuan dia yang tersendiri kan? Mak tak pernah salah dengan nalurinya.



Pastu aku macam terfikir, eh biar betul. Tapi takpe kita tunggu je. Sekali tu memang sampai sudah aku tak jumpa pun dia weh! Melayang RM70 aku centu je. Memang ah nampak macam tak banyakkan? Mak aku kata, lain kali dengar nasihat ibu, kau halalkan jelah duit tu. Dia ni pun rupanya dah bermasalah dari dulu lagi aku je baru tahu. Padanlah, first instinct aku kata dia ni 50-50 je orangnya. Sampai sekarang aku tak tahu nak halalkan ke tak (hahahahahaha jahatnya aku T.T) sebab tak kisah pun taknak pulang tapi tolonglah jangan menipu.


Start dari situ, aku mula lebih berjaga-jaga dalam nak berkawan ni.


Memang kalau first time tengok, aku memang observe atas bawah, luar dalam. Cara cakap macam mana, gaya, kemas ke tak, nada cakap semua aku observe.



Jangan main-main.

Kau ingat aku tak pandai ke nak observe-observe orang ni
(HAHAHAHAHAHAHAHA, *GELAK JAHAT*)


Observe secara halus tanpa perlu beritahu biar kita tahu sorang-sorang.



Next is, time sekolah dulu kan, aku jumpa kawan-kawan (satu batch) yang kaya gila nak matey mak bapak gaji tinggi tapi humble SANGAT! Memang aku berani jamin ah, 90% kawan-kawan sekolah aku dulu yang berada, memang humble dari segi cara pemakaian, dorang up gambar kat social media pun jenis yang takde main hashtag hashtag brand baju yang kau pakai ke, kasut kau ke handbag kau ke takde. Ada tu ayah kontraktor, kat rumah ada 5 biji kereta (semua kereta import), rumah besar gila tapi pakaian dia, penampilan dia sangat humble. Kalau orang tak kenal, orang memang takkan tahulah yang dia ni orang yang terlebih mampu. Aku kenal sangat dengan ke-humble-an dia ni sebab kitorang duduk asrama. Duduk asrama kan rapat kan? Gituu..


Ada pula yang anak tunggal, rumah tak payah cakaplah. Dahlah tunggal, mak ayah business memang kaya lah. Tapi humble juga. Ramai lah lagi, penat nak cerita satu-satu. So, time sekolah minda aku dididik dengan manusia yang kaya tapi humble. Sangat low profile. But then, bila kita dah bercampur ni lepas tamat sekolah ni, orang lagilah bermacam-macam kan? Yang humble, (masih ada), yang suka show-off secara halus (haa macam mana tu?), yang suka show-off secara terang-terangan (hashtag brand baju, hashtag brand beg, hashtag brand kasut, hashtag brand kereta nasib baik tak buat hashtag brand underwear) dan yang biasa-biasa (kejap-kejap show-off kejap-kejap taubat nasuha).



Bila aku melangkah keluar dari sekolah, Allah tak bagi aku jumpa orang-orang yang kerenahnya sama macam yang aku kenal kat sekolah, Allah bagi aku boleh dikatakan 270 darjah perangai manusia yang aku tak pernah sangka hahahahaha. Macam kat sekolah dulu, kawan-kawan aku yang pandai tak sombong atau dengan kata lain, tak lokek ilmu. Even dorang volunteer nak buat kelas tambahan sendiri-sendiri nak ajar sesama. Kalau bebudak pandai ni tak tahu ke apa, dorang selamba je tanya sesape yang ada kat depan dorang. Even ada lah sorang budak ni memang pandai gila selalu best student dalam batch, satu haritu minta lab report chemistry aku nak pinjam HAHAHAHAHA. Terharu babe, budak pandai nak pinjam lab report kita *tutup muka*



Tapi bila aku melangkah keluar dari sekolah, Allah uji aku, dipertemukan dengan orang yang pandai tapi agakk selfish lah. Tak semua, tapi kita boleh rasa kan? Macam bila kita duduk sebelah dia, dia tak tahu then dia terus tanya orang yang sebelah aku lagi satu. Skip tanya kita ah gitu. Siapa tak sedih duh. Huhuhu padahal kita pun tahu juga hmmm. Aku diam jelah. Mungkin kita lah yang banyak kelemahan dan perlu diperbaiki. So, untuk mengelakkan daripada hatiku dipatahkan maka aku buat dek je, lantaklah ko lah nak tanya ke tak asalkan aku faham HUAHUAHUA



Memang rasa rendah diri gila, dahlah aku ni tak berapa nak pandai macam dorang lepastu selalu disisihkan hukhuk. Kalau duduk dalam kuliah tu, insecure gila kalau duduk sebelah bebudak ni. Kang buatnya dia tanya aku tetiba tak dapat jawab, mati aku. But at the end, aku dipertemukan dengan kawan yang sebulu dengan aku :")



Pastu, apa lagi? Haaaa, aku ni jenis yang banyak cakap tapi hati sensitip ah juga. Kat sekolah semua orang macam baik-baik lah lagi, keluar sekolah je, aku jumpa orang yang lagi banyak cakap daripada aku tapi aku selalu terasa dengan kata-kata dia HAHAHAHAHA. Rasa memang kelakar tapi itulah realiti. 


Banyak lagilah! Takkan nak mention sesatu. Perasan bagus, perasan cantik, terlalu low self-esteem pun ada, yang baik ala-ala ustazah ada, yang rasa dialah yang paling tahu semua perkara, yang tak tahu apa-apa pun ada, yang terlebih update pun ada, yang duduk bawah tempurung pun ada.


PELBAGAI!



Aku baru umur 19 tahun tapi rasa macam dah jumpa banyak kerenah orang. Dari family sampailah kawan-kawan. Family pun dah banyak ragamnya. Lagilah kawan-kawan kan?

Aku harap aku tak jumpa kerenah yang pelik-pelik lagi time degree nanti dan alam pekerjaan. Takut duh!



Kadang-kadang geram dengan kerenah orang ni.
Kadang-kadang rasa nak gelak guling-guling.
Kadang-kadang, lantak ko lah.



Tapi itu semua pengalaman kan?
Pengalaman mengenali orang. Allah itu Maha Berkuasa sebab Dia ciptakan manusia dengan pelbagai rupa dan kerenah untuk kita saling mengenali kan?

Kalau semua samaaaaaaa je mesti bosan, takde cabaran hidup langsung!
Kehkeh.




Firman Allah s.w.t,

 

"O mankind, indeed We have created you from male and female and made you peoples and tribes that you may know one another. Indeed, the most noble of you in the sight of Allah is the most righteous of you. Indeed, Allah is Knowing and Acquainted."

 (Al-Hujurat:13)

 

 


So, pesanan untuk diri sendiri, silalah bersabar dengan pelbagai kerenah manusia sebab orang lain teruji kesabaran dengan kerenah kau, sarah oii...

Benda yang tak penting dalam hidup kau, kau abaikan je. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Kita memang tak mampu nak puaskan hati orang. Senang je, kalau kita taknak orang buat jahat atau benda tak baik kat kita, kita yang kena start jangan buat kat orang.

Sebab orang selalu cakap, what you give, you get back!


Okay?
Dah.
Selamat malam.
Thanks for reading, XOXO.

 

Sunday, August 7, 2016

No idea tapi nak taip


Takde idea nak post apa tapi nak taip juga sekarang!


oh ya, doakan sarah eh! T.T


esok result interview 2/6 yang lalu akan keluar tepat pukul 12 tengah hari.

Sara ni jenis yang belum apa-apa lagi dah sakit perut diarrhea haa T.T


time tengah taip ni tengah sakit perut juga lah ni bila tahu result akan keluar esok.


doakan ya :') cita-cita yang bakal direalisasikan (jika Allah izinkan), cita-cita sejak sekolah rendah, kalau sape yang duk follow blog sarah since sekolah menengah lagi (ada ke yang follow?) dia akan jemu asyik baca pasal nak jadi doktor, nak jadi doktor, nak jadi doktor XD 



doakan sarah tau! sayanggg koranggg muah muah


XOXO

Friday, August 5, 2016

New face tehee


Semalam (semalam lah kan harini dah masuk 5 August), sesaje nak buka blog sekali kau crash.

Aku dah meleleh dah depan-depan laptop ni sebbaik mak ayah den dah tidur huhu kalau tak, malu aku mana nak tutup muka.


Dahlah semalam tengah patah hati HAHAHAHAHA
Sekali tu dengan blog sekali patah.

Bertambah hancur hati den.


Sepatah-patah hati bila tahu yang orang yang kita suka dah ada taman dalam hati, patah lagi hati bila tengok blog kau crash!



Double crushed!


Tak percaya?
Try lu.


Gila kau tak berderau?! Aku rasa habis hilang darah kat muka ni bila tengok blog jadi macam tu T.T



Aku dahlah budak tak pandai main coding, kunun nak try ah betulkan makin teruk aku nengok.

Nasib baik ada option customize kat bahagian template. Nasib baik cantik aku customize (wahaha puji diri sendiri, lol).



Okay lah puas hati yang penting tak crash lagi. So, welcome to my not-so-new blog. Appearance je new. Saje pilih grey sebab sedap mata memandang nak baca hehe.



Jangan lak kau terkejut pula ingatkan salah masuk url. Ni blog Sarah Saharudin dengan customization yang baru :)




Kbai dah puas hati. Sekarang pun dah pukul 3.19 a.m. Nak tidur sebab hati dah tenang wuhu.


Esok sambung post baru in shaa Allah.



XOXO

Monday, August 1, 2016

#onlineshopper



Assalamualaikum!


Hey guys! Sape kat sini suka sangat-sangat online shopping?

Sila angkat tangan! (sarah nampak okay sape yang angkat tangan sape yang buat cebik muka, lol)

Okay, welcome to the club! Kita geng XD









I'm the one penyumbang terbesar kepada syarikat poslaju kott, I guess. Siapa yang tak pernah online shopping, dia memang akan cebik-cebikkan muka dia time baca post ni. Sebab dia macam, online shopping? So? Aku tak reti lah, leceh.


Cewahh leceh bila kau dah pandai access kau tahulah langit tinggi ke rendah (boo, takde kaitan!)

Aku start termasuk ke kandang online shopping ni since last year. Time tu, alah biasalah dapat duit banyak sikit kan, so aku rasa nak beli semua benda yang aku nak! Setiap hari kot scroll ig. Cuci mata yang teramat kotor ni. Tapi mula-mula dulu, guna bank ayah dulu. Minta tolong ayah. 


Ada lah dalam 6 ke 10 kali minta tolong lama-lama ayah aku cakap,

"asyik shopping je!", marah. hahahaha


Huhuhuh time tu cari jalan keluar macam mana nak shopping tanpa pengetahuan ayah ni hmm and akhirnya aku join jadi dropshipper. So, aku nak tak nak kena access online banking juga. Yelah, bila customer aku nak buat payment macam mana? So, aku bagilah alasan tu untuk aku buat online-banking (sambil menyelam minum air). Lepas aku dah ada online-banking tu, memang menjadi-jadi ah hobby aku.


Tapi, aku shopping tak pernah sesen pun aku guna duit mak ayah aku. Family aku ni, kitorang dari kecik dah dididik dengan,
"kau nak, kau beli guna duit sendiri, ibu ayah beli benda yang penting-penting je."



Somehow aku rasa didikan tu sangat berguna sebab kau akan rasa betapa perittttttnya nak cari duit semata-mata nak beli apa yang kau nakkk sangat. Peritt weh perit huhu
(bertabahlah bakal anak, mummy akan didikmu dengan cara begini juga XP)



Online shopping ni best!
Meh aku highlight 4 kriteria UTAMA yang menyebabkan online shopping ni best.


  1. Barang selalunya murah (kebanyakannya, tak semua)
  2. Jimat masa, duit (sikit) dan tenaga
  3. Selalunya, apa yang kita cari offline, ada untuk online
  4. Bila terima parcel, rasa macam terima hadiah sendiri XO




Point pertama tu, kalau kau jumpa yang mahal, kau rajinkan tangan lagi scroll ke bawah. Lepastu, bila kau jumpa barang yang terlajak murah, kau siasat pulak latar belakang syarkat tu. Kot dia scammer ke haa. Pepandai kau lah nak siasat macam mana.


Kalau aku beli kat Instagram, first sekali, aku tengok follower dia and latest post. Kalau follower ramai, so macam boleh percaya sikit. Tapi kalau tengok latest post dia dah lama tak update, aku terus tinggal. Next, kalau tengok tadi dah macam boleh dipercayai kan, tengok timeline dia, ada feedback ke tak semua-semua lah. Post dia dah berapa banyak.


Kalau aku beli kat Shopee.my (pusat membeli-belah online), first, aku akan tengok jumlah rating dan comment. Next, tengok nama kedai dia. Next, sebelum proceed order, tanya dulu ada ke tak. Jangan kau main terus tekan "Buy Now" pula kang buatnya dah habis stok menyesal kau.


Murah beli kat shopee.my sebab kadang-kadang kau boleh redeem guna coupon yang dia offer.


30% ke RM10 off ke memang best kalau shopping. Trick aku masa mula-mula daftar dulu, aku pilih item yang memahal lepastu aku guna coupon RM10 off untuk beli. Kiranya, contoh aku beli bag RM30 (harga asal) tapi sebab guna coupon RM10 off untuk first time user, aku cuma kena bayar RM20 jelah. Free shipping lagi tau! Murah kan? So, kau kena pepandai cari. Nak murah, tick box untuk free shipping. Kau dah jimat harga postage kalau kau kedekut sangat nak bayo.



Point kedua, jimat masa sebab kau taip je apa yang kau nak cari then TaDa! kau dah jumpa. Kau takyah nak jalan-jalan dari satu kedai tanya pekedai tak dapat kau cari lagi akhirnya kau penat. Kalau online, kau keluar kedai tu then kau pergi kedai lain pula pakai tangan je eleh penat mana lah sangat.


Jimat duit dari segi contoh tadi kalau kau beli offline kan, kau cari barang tak jumpa lepastu kau penat, kau mesti nak minum kan? Nampak roti uish tempting lak aiii roti tu, kau grab seketul. Dah terlajak spend. Tak gitu? Penat-penat, cari makan cari minum.


Macam aku ni suka makan tau. So, memang kalau keluar tu, memang tak sah kalau tak beli makanan so bahaya untuk aku shopping offline (kadang-kadang). Aku bukan beli nasi pun selalunya, roti lah cookies lah cake lah saje nak rasa hahahaha. Benda-benda macam tu kan selaluya mahal.


And jimat duit minyak juga sebab kau bayar RM6 postage je murah kot. Kalau kau naik kereta, public transport? Lebih RM6 kan kan kannn. 


Jimat tenaga, secara khusunya, kau cuma perlu scroll telefon kau and click. Jimat tenaga! 



Point ketiga,kadang-kadang benda tu belum masuk negara kita tapi dah ada kat luar negara, so why not untuk kita beli online shopping kan? Alah, banyak je lagi barang lain yang kalau kita cari kat luar, tak jumpa tapi bila online banyak je sebenarnya. Kau nak borong pun boleh, senang. Berbanding cari offline, susah juga nak cari borong.



Point keempat, yes dah berpuluh-puluh kali aku beli online pun aku still tak sabar nak dapat parcel aku HAHAHAHA. Serious, bila dengar je hon pakcik posmen tu rasa happy beno dah!








SO, tu jelah 4 kriteria utama kenapa aku rasa online shopping ni best. And korang jangan lupa, online shopping also boleh addicted (ketagih)! Memang bahaya, TAPI it is you untuk tahan nafsu!!! sebab benda dah senang kan?




Even mak aku sekarang pun dah pandai online shopping kang bila nak beli minta tolong aku bank-in hahaha. Ayah aku takyah cerita lah. Tak bagi tahu dia beli barang kang tetibe posmen pin pon pon kat depan rumah, kitorang gelabah kat dalam cari tudung. Online shopping memang mudah. Aku tak kecam offline shopping sebab ada juga benda yang aku beli offline takde kat online.


Last but not least,





Korang cemana pula?

Share ah juga, teringin kot nak tahu! 



XOXO