Thursday, April 23, 2015

Yayasan Tunas Potensi Scholarship Interview

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Hi all!

I know I've been too late to share this. Hahaha
Last call was on 18th April 2015. Is it about last week?

But, aku dipanggil ke interview ini was on 17th April 2015.
Last Friday. 

On 15th April 2015, I got a message.


"Tahniah! Anda telah dipilih untuk menghadiri temuduga..."


Waktu tu dalam pukul 5.15 petang sedangkan, mesej tu sampai pukul 2 lebih. Haha

Time dapat tahu tu tak tahu nak rasa excited ke tak. Sebab sepanjang nak menunggu keputusan tu kemain berdebar tak sabar. Satu hari pergi ke portal Peneraju Edu. Klik kat Soalan-soalan lazim.

Tiba-tiba jumpa soalan ni.

"Adakah pembiayaan pendidikan Tunas Potensi menaja pengajian perubatan, pergigian dan perundangan?"


"Tidak."


Rasa macam hah?! Ohhhhhh tidakkkkkkkkk T.T

I do really hope that I can get this scholarship to sponsor me in pursuing medicine. 

Sebab time apply tu ya ya lah klik HEALTH SCIENCE.

I thought Health Science also known as Medicine. Kah!
But I'm totally wrong T.T

*moral of the story, please do some research before applying anything*

One of the differences is if you are pursuing your study in Medicine, after you have graduate then you are a DOCTOR.

But if you are pursuing your study in HEALTH SCIENCE, after you have graduate then you are NOT a DOCTOR. Health Science is more on nursing or midwifery and so on. Please do some research if you want to know. Muehehehehe






Lepas tu, bila tahu banyak benda kena buat lagi bertambah-tambah rasa tak nak pergi.

Kata ibu, pergi je. Sekurang-kurangnya ambil pengalaman. 

So, yeah. I'm going.

Sebenarnya, buat masa sekarang, YTP memberhentikan seketika tajaan untuk pelajar yang berminat menyambung pengajian dalam bidang Perubatan. Disebabkan, tiada tempat untuk praktikal.

Yeah, pihak YTP kata, kalau dah siap Training Hospital yang dalam proses pembinaan tu, nanti akan dibuka semula. Huarghhhhh T.T


There's a lot of documents needed to be prepared.
Nak minta pengesahan apa semua. Semua jadi kelam kabut.

Why? Because I know dapat pergi iv tu on 15th April and the iv is on 17th April.

Sijil semua tak scan. Dah lah banyak! *proud of myself sekejap*
Nak kena sahkan! Siap minta IC adik beradik sekali kauuuuu.

Lepastu, nak kena bertolak dari rumah around 6.30 a.m to 7.00 a.m.
Sebab masa pendaftaran antara pukul 8.00 a.m - 8.30 a.m.
Dan tempatnya di KL. Bersebelahan dengan KL Sentral.

And alhamdulillah, everything was going well that day. Alhamdulillah.
Plus, dapat rezeki lagi yang tak disangka-sangka daripada Allah heeee :)

Double triple checked malam tu.
Preparing other stuffs. Like stationary and a notebook.
In case lah kan.

Tidurlah dengan tenang sedikit malam tu hehe.

Pagi-pagi bangun 5.45 a.m
Mandi dan bersiap. Baju dah gosok malam tu.





Tak sarapan pun dari rumah.
Bertolak dalam pukul 6.45 a.m.

Aku pergi KL tak naik kereta. Tapi naik KLIA Ekspres.
Memang ekspresssssss hehe. 40 minit dari Nilai ke KL.
Dengan tambang pergi balik hanya RM25.

*Ada tuntutan elaun perjalanan tau. Tapi, boleh tuntut untuk student je hehe*

Nak naik KTM pun okay je. Cuma lambat sikitlah.

Berdebar juga time naik tu. Hahaha tak perlu kott cerita kenapa berdebar kehhhh!

Sampai je KL Sentral around 8.00 a.m.
Lepastu, ada tersesat jalan hahahahahaha

Well, that was my first time going to KL Sentral okay.

Dengan bantuan polis bantuang akhirnya sampai juga ke Bangunan SSM.
Alhamdulillah. Time tu rasa lega sangat sangat.


Buka je pintu lif, nampak ramai orang sedang beratur menunggu giliran. Tak tahu kenapa time tu rasa tak rajin nak beramah tamah seperti biasa. Selalunya aku rajinlah juga nak kenal kenal dulu kan. Tapi, that day tak ada perasaan tu. Maka, beraturlah saya seperti biasa tanpa bertanya apa-apa kepada orang belakang mahupun orang depan.


Masuk je dalam hall, kena duduk selang satu kerusi daripada orang sebelah. Yang datang iv haritu aroud 62 kott out of 83. Sikit tak? Differ from JPA scholarship, MARA what else. I'm so grateful.


First agenda was verification of documents. Lama memang nak tunggu. Saya orang ke-26.
Pihak Yayasan Tunas Potensi nak tengok adakah kita berbohong terutama bab pendapatan mak ayah tu. Sebab this scholar dah menetapkan. Hanya applicant yang gaji mak ayah kurang dari RM4000 sahaja layak mohon. Walaupun result kau 11A+ ke tapi bab gaji tu lebih TAK LAYAK!


Jadi, kat situ aku nampak kelebihan scholarship ni. Dia memang nak bantu golongan-golongan macam aku ni untuk sambung belajar tanpa BAYAR APA-APA SEN PUN!


Unless, kalau kau graduate with CGPA under 3.00, then you have to pay back 20% daripada apa yang kau dapat selama ini. Very easy, right? Yes, just you have to struggle and get the best score!
And you pay nothing! It's free! Free.

And there is no bonding after you have graduate. 


After the verification of documents session, ada briefing sikit.
Explanation about Yayasan Tunas Potensi. 
Then, we had a break. So, time tulah aku breakfast kah!
Sedap hahahahahaha. Lepas tu, kena masuk hall balik.


Sesi ujian untuk menguji English kita kat level mana? SEBAB andai kata kita terpilih untuk menjadi pemegang biasiswa YTP ni nanti, mereka akan berikan kelas intensif Bahasa Inggeris untuk mereka yang lemah. Because, nowadays English is an issue. Termasuk yang sedang menaip ni. Aku tak pandai English but aku suka. 


Akibatnya tak didedahkan sangat dengan bahan bacaan Bahasa Inggeris sejak kecil. So, ada anak nanti ajar dorang English okay. Basic pun okay. Tak speaking English in daily conversation pun okay. But ada lah ajar! 


So, untuk melepasi iv ni, dia tak pandang English kita hebat ke tak hebat. Tak pandang sejauh mana tahap vocab kau sehingga melayakkan diri kau untuk menjadi pemegang biasiswa YTP. Tak!
English is not becoming a part of why they choose you as a YTP scholar.


Soalan dia sangat senang. And next session was INTERVIEW SESSION + WRITING ESSAY.


Aku dah start berdebar lah. Tapi tak berdebar sangat. Perasaan tu lain berbanding debaran yang pernah dialami sehinggakan aku nak ke toilet kehkeh. For essay, we were given the title and we have to write the essay based on the title given.

Tak susah. Senang. Tapi disebabkan aku agak kekeringan idea, maka it's quiet hard for me. Ada 2 tajuk, first tu wajib. Second is for those who applied for A-Level. Second tu, aku tak suka sangat. So, aku tak buat hahahaha. Berminat memang nak sambung A-Level. Result pun layak tapi aku takde ideaaaaaaaaaa! T.T

Baru je nak start writing essay, aku kena panggil untuk interview. Mula-mula aku refused, sebab aku nak buat essay a.k.a nak lari daripada kena iv dulu. Tapi, dia bagi alasan, kita dah takde masa untuk tunggu ni. So, gerak je. Aku pun dengan rela hati, jadilah yang PERTAMA untuk di-interview.

Well, aku selalu jadi orang pertama untuk event kat luar sekolah ni. Tahun lepas masuk pertandingan, dapat giliran pertama. Hah, kau!

Disebabkan aku terlalu pelik semua orang talking in English time test tu, so aku tanyalah interviewer tu soalan mula mula sekali.



"Do I have to speak in English?"

"Yes."



Oh my! hahahaha. Aku tak prepare okay nak cakap in English kat rumah. Disebabkan masa yang teramat singkat. So, mana yang aku teringat, aku jaga grammar. Mana yang tak, aku bantai je kahkahkah! 

Disebabkan aku teringat, yang English tu bukan one of the part why they choose to become a YTP scholar. So, aku langgar je asalkan aku bercakap dengan keadaan yang sangat santai.

Iviewer tu pun santai je. Seronok lah. Macam borak dengan kawan (tapi hormat masih perlu ada, tak terlalu santai). Yes! Jadi, itu mengurangkan debaran aku juga. Soalan yang ditanya soalan yang simple. 


1. Tell me about your family background. (cerita yang penting-penting je, boleh cari contoh jawapan yang bagus kat Google kay ;))

2. Why you choose this scholarship?
3. Banyak pasal life kita. Contohnya, what are your contributions instead of at school?
4. Dan banyak lagi. (takdelah banyak sangat, 5 soalan je tapi aku tak ingat hehe)



Eventually, my interviewer asked me, tak nak apply A-Level ke? Result dah cantik ni.


My answer,


"Well, after looking at the title given, I'm not interested to write the essay. Because it's quiet hard for me hehe. I don't have any idea."



"Just because of the title then you don't want to apply? Hahaha.."




Hahahaha aku pun rasa benda yang sama. Apalah aku ni!
Tapi, mak aku pun tak kasi nak fly fly ni. Dan aku juga memikirkan bahawa, kehidupan di negara orang tu susah sikit berbanding di negara sendiri. Hanya disebabkan TARAF KERAKYATAN. Semua benda boleh jadi mahal. Dan kena adapt budaya negara tu lagi. Banyak perkara lah kena fikir!

Bak kata Aiman Azlan:

Belajar luar negara sama je dengan dalam negara, bezanya cuma pengalaman tu kau dapat kutip sendiri. Kau ada pengalaman tu je.


Tapi, semua benda kat dunia ni ada pros and cons. Ikutlah kau nak yang mana.


Okay?



Mungkin post ini akan dibaca oleh adik-adik SPM 2015 akan datang dan batch seterusnya......
Mungkin.


Ohhh, tadi atas tu, sebenarnya disebabkan aku dah selalu baca artikel in English, jadi aku tak rasa gugup sangat bila kena interview tu. 


Tu salah satu tips.


Kalau rasa tak pandai English, sepanjang cuti berbulan-bulan tu, cari bahan bacaan Bahasa Inggeris, then watch English movie or drama and read the articles or news in English!


Trust me. It works! Because it works on me! Yeahhhhh. Alhamdulillah.
Tak dapat semua, at least dapat setengah. Half quarter pun okay kan?

Jadikan cuti anda, cuti yang produktif.
Bukan tahu hang-out dengan kawan je. Heh!



So, rasanya dah habis cerita.

Oh ya, one more tips,

Please be prepared on any unexpected questions. 

Like me, I have one. I cannot tell you because I want you to prepare. Jangan bagi jawapan yang memerangkap awak. You can ask for a minute to think what would be the answer. For the unexpected questions, maybe you can do some research on the internet, do some reading, watching videos on Youtube (yeah, there are a lot actually) and so on. Jawab dengan tenang dan rasional. Jangan gelabah kerana that unexpected question tu kadang-kadang nak trigger your mind and interviewer nak tengok whether you are a critical thinker or not.

Ada keadaan kita boleh selfish tapi sometimes not. So, think wise. I wish you luck!


Any inquiries, you can contact me by sending e-mail at seraasaharudin@gmail.com.


I think it is far better for you guys to send me an email rather than dropping a comment below. Hehe.




Anyway, my experience may be differ from you. I just share it because probably this may help you to do some preparations. What kind of preparation you guys have to do. Just maybe. 



Hopefully, this post will help you. 




Lastly, pardon my grammatical errors. I know I'm very bad in English, but at least I'm trying.
Sebab orang kata, nak improve English, buat status or post in English. Tapi kalau aku buat post ni whole English, aku kena bang kang! Hahahahaha.



That's all.
Thank you for reading. X


4 comments:

  1. Akak result akak mase tu berape?saye ade apply tpi tkut xdpt

    ReplyDelete
  2. Awak apply, ada dalam 7A ke atas tak? Dia ikut je syarat yang pihak yayasan peneraju dah tetapkan tapi setahu akak yang paling penting gaji mak ayah tu mesti RM3,000 ke bawah..

    ReplyDelete
  3. Please share more example of interview question.

    ReplyDelete
  4. I'm sorry Shukri Arshad. Saya bukan tak nak but I couldn't remember what type of questions were asked hehe. And plus, not everyone will get the same questions i guess. Lain interviewer, lain soalan. So, based on luck juga ;) like me, if im not mistaken i just got only 5 questions.

    If and only if I could remember the questions, I don't think I would share the questions because I'm afraid other people will feel comfort when reading this post and prepare dengan soalan yang bagi mereka soalan itu pasti akan ditanya. Meanwhile, there are a lot of questions can be asked ;)

    By the way, thanks for the advice!

    ReplyDelete