Monday, June 6, 2016

Cinta pandang pertama?


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Hi all!!! Alhamdulillah, done 1st Ramadhan yeay! How's your 1st Ramadhan? Not tired at all?


Complete 1 Juzu' already? If yes, alhamdulillah. If no, it is okay, we still have more time to finish it.



So, I decided to talk about love at first sight.

What is your opinion, guys? Do you really agree with that statement? Does love at first sight really exist? I don't think so. Well, I never fall in love with someone. So, I don't know the excited feeling when your bae asked about your day or what so ever. Really, I don't know. 
 Yang ada hanyalah bertepuk sebelah tangan which means syok sendiri (KAHKAHKAH). 

*senyap senyap sudah*



I believe in love at first sight because when you were born, don't you fall in love when seeing your parents for the first time? Don't you feel safe when they hold you tightly? 
Of course, the answer is yes. (though we didn't remember what had happened at that time) 

But I'm sure all of us had fallen in love at first sight once we were born. 
So do I.


TAPI



When we grow up, kau rasa boleh ke kau gunakan istilah "cinta pandang pertama" tu dan terus bawa ke jinjang pelamin? Okay, mungkin tak pandang lah pun tapi dengar. For instance, kita first time dengar someone tu imamkan solat, baca sedap gila then kita kata "Oh, I'm in love with that guy."


WTFishh!


Kalau pada pandangan aku, it ain't that easy, mann. Bab nikah kut, once he lafaz the akad nikah, then you're halal, we will spend the entire of our life with our spouse and we MUST accept the bad(s) and the good(s) in our spouse. No matter what! 


Kalau berkawan, kalau kita tak suka, (maybe) kita boleh lah tinggalkan dia which is jahat juga sebenarnya. Tapi, kalau dah suami isteri, kalau kita tak suka, ingat senang-senang boleh tinggal? 
No way man! 
So, last Thursday, I've discussed about this (not really just borak kosong before being called for interview) with my friends. My friend told me, that her friend missed the guy who always imamkan solat kat surau kolej kediaman dulu (blok I jauh dari surau so, tak dengar) and her friend said that she wanna marry that guy. Because she said he had the criteria bla bla bla what so ever...


And then, my another friend said,


"Ohh, senangnya ciri-ciri bakal suami yang dia nak. Baca Quran sedap je dah boleh jadi suami."



And I be like, 


"Haah. Betulll."



Well, here is my point. Just pendapat dari diri yang kerdil lagi hina takde yang betul mahupun yang salah. Ini hanyalah pendapat bukan perdebatan *smile*
(minta maaf kepada kawan saya yang bercerita tentang kawannya itu, pinjam cerita eh)
(takpe, tak letak nama pun, orang tak ramai yang dengar cerita ni, ada 2 3 orang je)



Kalau kita pandang or in this case mendengar bacaan seseorang for the first time and instantly we fall in love, ask yourself back. Adakah kita jatuh cinta dengan PARAS RUPANYA atau dengan kelembutan yang dia ada atau sifat-sifat baik yang lain? First time kut, kita tak kenal pun siapakah dia? Siapakah ibu bapanya? Berapa orang adik beradik? 

Then, we simply said "I've fall in love."



Do you really mean it?



Kita tak kenal dia. Fikirkan, kita tak tahu bila dia marah macam mana? Adakah dia ni seorang yang panas baran? Then, fikir lagi, adakah dia seorang yang bertanggungjawab? Once dah kahwin nanti, suami yang memainkan peranan yang SANGAT penting untuk memberi nafkah tau. Then, fikir, dia ni jaga solat ke? Macam mana hubungan dia dengan keluarga dia? Mak ayah dia? Adik beradik dia? Then, macam mana bila dia bersosial? Adakah dia mengabaikan ikhtilat? Adakah dia menjaga batas ikhtilat (percampuran antara lelaki dan perempuan)? Dan macam-macam lagi.


Mencari SPOUSE bukan seperti kita mencari baju ke kasut first tengok nampak cantik sangat then kalau rasa tak sesuai ke tak selesa kita boleh buang. Atau kalau dah koyak malas nak jahit, kita boleh buang. Sedekah bagi orang ke. It ain't that easy, peeps! 
*ya, aku tahu aku belum kahwin.*



Fikirkan dengan lebih jauh lagi, semua orang nak pasangan yang terbaikk dalam kalangan terbaikkkkkk dalam hidup. Yelah, bakal ayah kepada bakal anak kita / bakal mak untuk bakal anak kita kan. Of course, kita nakkan bakal anak kita jadikan abi/ummi nya sebagai role model in their life, one day. So, before we dream of things like that happen, we need to act like one. 
Kita lah yang kena start. Takkan anak kita pula kan? 



Cuba tanya mak ayah masing-masing, apa impian mereka untuk anak-anak sepanjang mereka masih hidup?


In shaa Allah their answer will be,


"We always want to provide the best among the best for our children."


Tak kisahlah, dari segi pendidikan, pakaian, kemahuan, semuanya lah. ALL!
Setiap mak ayah tu, kalau boleh setiap apa kemahuan anak, dia sangat nak tunaikan.



"Mama, kaklong nak iphone6S."

"Abi, bang long nak kasut bola limited edition nilah."

"Ibu, nak baju baru boleh? Takde baju nak pakai. Minggu depan ada grand dinner."




Tak percaya, cuba tanya mak ayah masing-masing, apa sebenarnya impian mereka bila anak-anak nakkan sesuatu?


Me, already asked this question to my mom and guess what was her answer?



"Kalau boleh, ibu dan ayah ni memang nak bagi apa yang korang nak. Tapi, ada benda ibu dan ayah tak mampu nak bagi."



That's not the rekaan answer from me, okay. If I could record.... 

Tapi, my mom and my dad taught us kalau nak sesuatu, usahakan sendiri. They want us to feel how they feel, bukan senang untuk mendapatkan sesuatu. Kita nampak senang, okay mak ayah keluar pergi kerja, but do we really care about their kepenatan dalam membesarkan kita?
Dengan tulang empat kerat mereka?
Dengan umur mereka yang semakin meningkat?
Dengan kudrat mereka yang semakin lemah? 
We have the answer. 

Memang bukan senang untuk mendapatkan sesuatu. Bukan senang untuk mencari duit. Yang senang, minta. Tu jelah yang kita fikir. Pantang tengok kawan ada benda up sikit, kita pun nak ikut tapi tak memadai dengan kemampuan ibu ayah kita. 


Haa, kan dah membebel sampai part mak ayah ni. 


Back to our main topic,

Kalau aku, mak ayah carikan jodoh, aku MUNGKIN tak akan begitu senang menerima untuk dijodohkan. Some might said, "Pilihan mak ayah kan selalu yang terbaik."

My reason is aku bukan orang yang dengan mudahnya menerima sesuatu yang baru. I will take much time to adapt. Even nak kenal orang baru pun, bukan sebulan dua je aku terus percaya kat dia. NOPE. I need (at least) 6 months to know someone. At least. But sure I want more. Even aku ada kawan baik pun, 4 tahun berkawan belum sepenuhnya aku kenal dia. Ini kan pula makhluk asing yang I will spend my life with him. 
Based on my observation (haa bila aku buat experiment ni? shuhhh), after 6 months, usually we can see the true color of her/his personalities and attitude. Sebab sebelum 6 bulan tu, dia macam dorang sorok sorok lagi tau atau dengan kata lain hipokrit. 
So, for me 6 months is not safe. Tempoh yang tidak selamat (hahahaha). 


I want to know him further. Even though orang kata, time bercinta orang memang tak tunjuk perangai sebenar but at least, I tak terkejut lah (kihkihkih). So, love at first sight? I believe there is but I need much time untuk kita berkenalan *angkat kening*. 


So, girls, jangan nak manjakan sangat hati tu bila first time tengok orang handsome lah apa lah. Pantang handsome sikit, mulalah nak cair. Kentalkan diri! Mahalkan diri! Jaga hati! Tak salah nak suka tapi berpada-padalah. Kita sendiri tahu batas-batasnya.


Cinta yang benar adalah cinta yang semakin membawa kita mendekati-Nya bukan menjauhi-Nya.


Kalau betul suka, ikutlah cara Islam. Guna orang tengah untuk 'mengenali' dia dengan lebih dalam.
*argh, korang belajar lah sendiri*


Bukan semudah itu untuk jatuh cinta. Sebab tulah mudah juga untuk orang putus cinta. 
Sebab bukan kerana Dia. *ceyy, macam expert sangat aku ni cerita tentang cinta ni*


Dahlah, merepek je semua ni.

Ambillah mana yang baik. Semoga terselit dua tiga butir pengajaran kat dalam hati korang XOXO.



Ada pendapat lain? Drop your opinion kat ruangan comment tu XD



Thanks for reading.

No comments:

Post a Comment